På skiva: Ulf Lundell

På skiva / Permalink / 0
Ulf Lundell
"Trunk"
Warner

Inget är nytt i Ulf Lundells värld. När han inte hotar med att lämna landet eller lägga ner karriären spottar han ur sig både skivor och böcker. "Trunk" är hans 28:e studioalbum i ordningen om jag räknat rätt och skulle lika gärna kunnat vara inspelat 1984. Uffe kör sin klassiska stil med organisk gitarrock som står stadigt med breda ben och juckar med skrevet, när han inte drar ner tempot och bjuder på sköna ballader. Texterna är både nostalgiskt tillbakablickande och politiska kommentarer om samtiden.
Man undrar ju hur karln orkar vispa runt gitarriff år efter år. Alla dessa skivor, böcker, turnéer och långa tretimmarskonserter. Han fyllde 63 i november, precis som en av låttitlarna på skivan, men verkar inte mattas ett dugg trots det.
Att det blir en viss återanvändning med åren är kanske naturligt. "När vi var kungar" är till exempel samma grundlåt vi redan hört ett otal gånger, exempelvis i "Ute på vägen igen" och "Lycklig, lycklig". I "Gå på tvärs" har han helt oblygt snott riffet till "Smoke on the water".
Det är kanske inte årets mest nyskapande platta, men jag tycker att Uffe brinner ganska bra än och har gjort en överraskande vital skiva.

3/5
Till top