Krogkrönika (Nolltretton)

kultur / Permalink / 0
Vilket är det svenska nationalölet?

Utomlands finns ofta ett dominerande ölmärke som det hör till att prova på semestern. Men vilket är egentligen det svenska nationalölet?

En av de klassiska programpunkterna när man är på utlandsbesök är att prova det lokala ölet. I många länder finns det ett dominerande ölmärke som är intimt förknippat med landet. Vad vore Thailand utan sin Beer Chang, Nederländerna utan sin Heineken och Indien utan sin Kingfisher? När man åker till Laos hör det till att dricka Beer Lao och besöker man Jamaica är inmundigandet av en Red Stripe ett måste. Och så har vi förstås danskarna med sin Carlsberg.

Men vilket är det svenska nationalölet? Är det Pripps Blå, Falcon eller Norrlands guld? Eller kanske Spendrups, Åbro eller Mariestad? Tittar man på vad svenskarna själva köper mest av på Systembolaget skulle svaret bli Sofiero. Märket har sedan sommaren 2003 varit den mest sålda ölen med cirka 20 miljoner liter, vilket gör Sofiero till Sveriges största ölmärke genom tiderna.

Många ser Pripps som typiskt svenskt, men både Pripps och Falcon ägs av Carlsberg. Å andra sidan är det många andra öl som vi förknippar starkt med olika länder som också gör det, som exempelvis franska Kronenbourg, finska Koff och norska Ringnes.

Det är inte alltid så lätt att definiera olika nationalöl. De flesta förknippar Budweiser med USA men ölen har sitt ursprung i Tjeckien. Är man i Malaysia och beställer en öl är det nio gånger av tio Tiger Beer man får, men märket kommer från grannlandet Singapore. Och den som åker till Australien för att dricka en Fosters kan få leta väldigt länge, märket är betydligt större internationellt än på hemmaplan..

På Filippinerna kan man beställa en San Miguel i varenda bar i landet. I Sverige har vi inget motsvarande ölmärke som på samma sätt dominerar marknaden. Mångfald är toppen, men visst skaver det lite i den nationella självkänslan att vi inte har ett tydligt svenskt märke att peka på när turisterna kommer hit och vill dricka vårt svenska nationalöl.

Till top