Nytt på DVD (Nolltretton, februari)

Film / Permalink / 0
Savages

Oliver Stone har vunnit tre Oscar, men det lär inte bli en fjärde för ”Savages”. För den här larviga actionrullen påminner mest om en långvariant av valfri glättig amerikansk tv-serie. Och hur många filmer om narkotikahandel kan Hollywood egentligen spotta ur sig? Det hjälper inte att John Travolta dyker upp som korrupt snut eller att Benicio del Toro har hockeyfrilla. Och det hjälper definitivt inte att Salma Hayek spelar en knarkboss i lyxhustruförpackning.
Savages är riktigt usel. Grundupplägget är att två killar i Kalifornien har lyckats tillverka världens bästa marijuana. De sköter affärerna snyggt och är rätt schyssta killar, särskilt den ena som är buddist och ömmar för de fattiga i världen. De är till och med så bra kompisar att de kan dela på samma tjej. Dessvärre blir hon kidnappad av en mexikanska knarkkartell som vill ta över killarnas verksamhet. Men vad är väl en gigantisk gangsterorganisation mot två hyggliga surfarkillar? Nej, ”Savages” är dålig från början till slut. Fjantig dialog, dåligt skådespeleri och genomruttet manus, man känner stanken av b-film från första rutan.

1/5
------------------------------------------------------------
Taken 2

I ettan som kom för fyra år sedan var det dottern som blev kidnappad och skulle räddas. Denna gång är det Liam Neeson själv som blir tillfångatagen och det är dottern som rycka ut för att hjälpa farsan.
Nånstans finns det en ansats till att göra en lite ”smartare” actionrulle, bara att ha Neeson som hjälte är ett tecken på det. Inledningsvis visar han också hur smart han är. Han ser allt och hör allt. Han har gjort smarta förberedelser och genom smarta beräkningar vet han vart skurkarna för honom när han rövas bort. Men han är inte bara smart, han kan slåss som en kung fu-mästare också. Och det gör han med besked. Hela andra halvan av filmen är en enda lång skjut- och slagsmålsfest, där den överårige Neeson klubbar ner allt och alla utan minsta problem. Det är med andra ord rätt fånigt och osannolikt.
Men visst, ligger man bakis och vill ha lite schysst action, och kan stå ut med lite logikmissar i manuset så kan det funka. Och så får man se en hel del rätt snygga bilder över Istanbul, där filmen utspelar sig. Men jag kan inte tänka mig att filmen sätter några djupare spår hos någon.

2/5
Till top