Nytt på DVD (Nolltretton, januari)

Film / Permalink / 0
Looper

Tidsresor på vita duken är alltid fantasieggande och de senaste åren har vi sett många filmer på temat, liksom andra varianter på alternativa verkligheter. I ”Looper” får vi följa Joe (Joseph Gordon-Levitt), en yrkesmördare som knäpper snubbar som skickats tillbaka från framtiden. 30 år fram i tiden är det nämligen ett helsicke att göra sig av med kroppar.
När Joe blir gammal (Bruce Willis) skickas han själv tillbaka i tiden och ställs öga mot öga med sin yngre upplaga. Båda varianterna av Joe har olika uppdrag som de måste slutföra, vilket samtidigt betyder att de måste döda varandra.
Filmen vacklar mellan kanon och kalkon men klarar sig genom spännande tankeexperiment, oförutsägbarhet, bra skådisar i de ledande rollerna, vissa överraskningsmoment och ett ganska bra slut. Att det brister i logiken både när det gäller tidsresorna och annat kan man ha överseende med. ”Looper” har en hel del coolhet, men ändå känns det inte som att regissör Rian Johnson inte tagit tillvara på filmens fulla potential.

3/5
-----------------------------------------------------
Jag, Anna

I en grå, dyster storstad går den likaledes grå och dystra Anna (Charlotte Rampling) runt och försöker komma över separationen från sin man genom att gå på speeddejting. Något verkar tynga henne och relationen till barn och barnbarn verkar inte heller vara den bästa.
Bernie (Garbiel Byrne) är även han en grå och dyster människa med sömnsvårigheter som jobbar som kriminalinspektör. Under en mordutredning träffar han Anna och fattar tycke. De börjar träffas, men snart upptäcker han att hon kanske har något med mordet att göra. Attraktionen komplicerar utredningen och Bernie handlar inte som han borde.
Regissör Barnaby Southcombe har fångat en realistisk känsla och är bra på att gestalta melankoli och tomhet. Soundtracket med musik av Richard Hawley är dessutom strålande. Dock är filmen lite för seg för sitt eget bästa och kunde gärna ha kortats ned en smula. Man känner inte det minsta för rollfigurerna utan de går mest omkring som spöken utan vare sig känslor eller delaktighet i omvärlden. Det är förmodligen helt medvetet, men när själva mordhistorien inte heller känns intressant finns det tyvärr inte mycket kvar att engagera sig i.

3/5
Till top