Christchurch

Resa / Permalink / 1

Kom till Christchurch idag och hittade ett billigt och bra hotell nära centrum (med obegränsad wifi, måste vara första gången i NZ). Gick ut för att kolla in stan men redan efter ett kvarter kastade jag guideboken i soporna. Hela stadskärnan är nämligen borta.

Jag kände givetvis till att stora delar av centrum förstördes av jordbävningen 2011, men jag insåg inte att omfattningen var SÅ enorm. Hela centrum är borta och består av ruiner, rivningstomter och byggarbetsplatser. Några byggnader står kvar men de är tomma och avspärrade. Det finns inga affärer, inga restauranger, ingenting.

Det ni ser på bilderna är alltså mitt inne i centrum, där det förut fanns gallerior, restauranger, caféer osv.

Om man jämför med Linköping är det som att hela centrum från Stångån upp till biblioteket (eller kanske ännu större område) vore helt förstört. Nedan ser ni exempelvis den berömda katedralen, som var stadens absoluta mitt, beläget på ett stort torg med massa barer, butiker osv.

 

Några butiker finns dock, man har skapat en liten torggata med ett antal affärer som finns i containrar. Rätt coolt faktiskt. Och stan kommer nog bli kanon när man byggt upp den igen. Enligt detaljplanen blir det bland annat en toppmodern konsertsal och en stor idrottsarena mitt inne i centrum, vilket få andra städer kan ståta med numera. En katastrof som denna ger ju möjligheten att skapa en ny, perfekt stadskärna. Och jag hoppas de behåller containerbutikerna, det skulle ge stan lite särart.

Och wifin fungerade förresten inte. Nu sitter jag i bilen utanför biblioteket som har en gratis wifi-zon...

#1 - - Marica Sukaleca:

Hey Tobi.. how are you. It's me from the Whitehouse Cafe. You stopped for a cup of coffee before you went to the airport. By the way i like your bloggs.. Well bye for now... My facebook name is Marica Sukaleca. I couldn't find you on facebook.

Till top