Musikkrönika (Nolltretton, maj)

Dansa tills döden hämtar dig

Sommaren börjar närma sig och med den kommer alla sommarhits. Trallvänliga melodier och klisterrefränger i all ära, den viktigaste ingrediensen om man vill skapa en hit är att den har sin egen dans.

Det är knappast en slump att tämligen mediokra låtar som ”Små grodorna”, ”Prästens lilla kråka” och ”Vi äro musikanter” lyckas hålla sig populära i generation efter generation, de har ju sina egna danser. Svårare än så är det inte.

Vi människor tycks älska att dansa och belönar de låtar som lanseras ihop med några knasiga danssteg. Är det något i musikhistorien som upprepar sig är det just att låtar som har sin egen dans blir stora hits. Vi har sett det i allt från Fågeldansen till Madonnas ”Vouge” och Villages Peoples ”Y.M.C.A”. Och både Markoolios och Michael Jacksons karriärer fick extra lyft genom ”the running man” respektive ”moonwalk”. För några år sedan fick den svenska gruppen Caramell en stor hit i Japan med sin caramelldans där man vinkade med händerna i öronhöjd samtidigt som man vickade på höften. Men listan kan göras lång: Scatman John, Svullo, Spice Girls – alla har de haft sin egen dans.

Inte minst brukar sommarplågorna bjuda på nya danssteg. Vi har sett det i ”Macarena” och ”The ketchup song” och senast i förra årets ”Dansa Pausa”. ”Lambada” var en stor hit i slutet av 80-talet, men när den återlanserades av Jennifer Lopez häromåret under namnet ”Dance the night away” uteblev kultkänslan – inte så konstigt, hon hade ju glömt dansen.
Förra året dök även Loreen upp med sin konstiga dans i ”Euphoria” - och självklart vann hon hela Eurovision Song Contest.

Ingen har väl heller missat det senaste årets två största musikaliska samtalsämnen världen över: ”Harlem shake” och ”Gangnam style”, två låtar som även har varsin egen unik dans. Här hemma har stadionspelningarna med Swedish House Mafia och festivalen Summerburst varit det hippaste på musikhimlen och dragit mängder med folk, men inte i första hand på grund av musiken – utan på grund av att det är dansfester.

Så när vi i slutet av sommaren ska bestämma vilken låt som blev årets sommarhit lär det garanterat bli en sång som även har en egen dans. Kanske Psy:s nya hit ”Gentleman”?


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0