Nytt på DVD (Nolltretton, maj)

Film / Permalink / 0
Gangster squad

Det finns en hel del som talar för den här filmen. I rollerna hittar vi skådisar som Ryan Gosling, Josh Brolin, Sean Penn, Emma Stone och Nick Nolte. Det handlar om korrumperade snutar i 40-talets Los Angeles, om fala damer med snygga frisyrer och om gangsters i kritstrecksrandigt som skjuter med maskingevär. Ändå misslyckas det mesta.
Sean Penn spelar skurken Mickey Cohen som har staden i sitt grepp. Den hårdföre men ärlige polisen John O´Mara (Brolin) är en av få som inte kan köpas och får i uppdrag att bilda en liten specialstyrka som ska rensa ut patrasket ur staden. En hederlig gangsterrulle med andra ord, i stil med ”De omutbara”. Och bristen på originalitet är ett av filmens problem. Det försöker regissören Ruben Fleischer kompensera genom att skapa en hårdkokt, smått karikatyrisk känsla genom feta lager smink, märklig ljussättning, höjning av kontrasten och lite efterbearbetningar i datorn, vilket gör personerna till seriefigurer. Det är snyggt, men känns mest fånigt, särskilt eftersom innehållet är så otroligt tunt. Det här är långt ifrån den klass ”LA Konfidentiellt” visade upp. I slutändan är ”Gangster squad” bara en snyggt förpackad popcornrulle som det smäller ganska friskt om.

2/5
-----------------------------------------------------
Wallander – Den orolige mannen

Efter alla dessa Wallanderfilmer som vällt över oss genom åren vet nu de flesta vad de får. Och är man beredd på att man inte får en kvalitetsprodukt utan en massproducerad tv-film av medioker kvalitet går det att luta sig tillbaka i soffan och låta sig förströs en stund.
Denna gång får vi följa Kurt Wallander som blivit morfar och jobbar hårt för att axla den nya rollen. Hans dotter Linda Wallander har flyttat tillbaka till Ystad med sin familj och de jobbar tillsammans igen. Fast inte så länge, för efter en blöt kväll på stan glömmer Kurt sitt tjänstevapen på krogen och blir avstängd i väntan på utredning. Men då får han å andra sidan tid att undersöka ett fall med en död dykare, som har kopplingar tillbaka till ubåtskränkningarna i början av 80-talet. Det kalla krigets efterverkningar lever fortfarande kvar och sätter skräck i vissa, som Lindas svärfar, den pensionerade marinofficeren Håkan von Enke som plötsligt försvinner. Kurt börjar nysta i fallet som innehäller en rad mörka hemligheter från det förflutna, och det är faktiskt skapligt spännande för att vara en Wallanderfilm.

2/5
Till top