På skiva: Johnossi (Nolltretton, februari)

Johnossi
”Transitions”
Universal

Ända sedan Johnossi skivdebuterade 2006 har folk förundrats av deras feta ljudbild, trots att bandet bara består av två personer, John Engelbert på sång och gitarr och Oskar ”Ossi” Bonde på trummor. Särskilt imponerande blir detta live, när man inte kan trixa och fixa på samma sätt. Johnossi var inte det första rockbandet som bestod av en duo, och de är inte heller låsta vid den tanken. Här på gruppens fjärde album har de börjat att gå ifrån formatet en smula och utökat sin instrumentering med piano. Det är Martin Hederos från The Soundtrack of Our Lives som hoppat in med sina flinka fingrar för att bredda soundet. Även live kommer Johnossi att ha med klaviatur framöver.
Och pianotonerna flyter in snyggt i musiken, även de mest renläriga Johnossi-fansen lär kunna acceptera bandets nya grepp, för lyssnar man på ”Transitions” tio spår märker man att kraften, de starka låtarna och bandets speciella uttryck fortfarande är intakt. Pianot bara förstärker det som redan är bra. Även stråkar har använts till viss del, och jag blir inte förvånad om killarna framöver plockar in ännu fler instrument, efter fyra skivor enligt samma formel är det nog naturligt att man vill utveckla sig och ta saker vidare.
På något ställe, som till exempel ”Seventeen”, känns vissa toner lite ovana och konstiga, men i andra spår, som exempelvis den maffiga ”Gone forever” höjer bara pianoslingan pampigheten i musiken. Den dynamiska duon har åter levererat en riktigt bra platta.

4/5

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0