Musikkrönika (Nolltretton, april)

Sjung om påsk och pingst

Inte undra på att vi knappt bryr oss längre om många av årets högtider. Det finns ju inga låtar som kan ackompanjera dem.

Nyss var det påsk, snart är det pingst. Men var är sångerna?
Medans hela världens artister tävlar i att släppa julskivor glöms årets övriga helgdagar nästan bort helt. För när hörde ni senast en låt om Kristi Himmelsfärd eller Alla Helgons Dag?

Självklart finns det psalmer som passar varje högtid inom kyrkoåret, men inom den moderna pop- och rockmusiken sjungs det i princip bara om jul och nyår. Där har julvurmandet till och med gått till överdrift, det verkar som att man inte får kalla sig artist innan man har släppt en julskiva om snö, änglar, tomtar, ljus och renar. Men man kan ju undra varför övriga högtider är så märkligt bortglömda. Inom kyrkan är ju påsken faktiskt en större högtid än julen.

Det finns säkert en och annan sång även om årets mindre besjungna helgdagar, men de är försvinnande få. När jag rotar i minnet dyker två sånger av Perssons Pack upp: ”Sista kvällen i april” som handlar om Valborgsmässoafton, och ”Bröllopsdag” där första raden lyder ”Dan före Pingstafton, hällande regn”. Jag minns även Docenternas ”Alla helgons dag”, och på sin senaste skiva har Håkan Hellström en låt som heter ”Valborg”, men sen tar det slut. Var är alla låtar om Trettondagen, Långfredagen och Pingstdagen? Jag kommer inte ens på någon modern poplåt som handlar om Midsommarafton, och det anses ju ändå vara något av det svenskaste vi har.

Det finns förmodligen en massa vit makt-musik om Nationaldagen och kanske en del arbetarrörelsesånger om 1 maj, men varför undviker etablerade artister så kategoriskt att sjunga om andra högtider än julen? Kan det komma 200 julskivor om året borde det väl åtminstone finnas utrymme för någon enstaka platta om Påsken eller Midsommar?

Artister verkar föredra att vara lite mer svepande och istället sjunga om årstider. Vår, höst och inte minst sommar förekommer som kuliss i en mängd låtar, men specifika helgdagar skyr man som elden. Fattar inte landets artister att det finns en helt ny marknad här? Varför släppa ytterligare en julskiva när det finns ett dussin andra helgdagar som ligger helt oexploaterade? Jag ser fram mot Eggstones comebackskiva om Påsken, Veronica Maggios album ”Mitt italienska första maj” och The Knife sjunga om Skärtorsdagen.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0