Nytt på DVD (Nolltretton, april)

Film / Permalink / 0
Django unchained

Att hisspitcha en Tarantinofilm är det enklaste som finns: de handlar om hämnd, kryddat med lite kärlek och har bra dialog och intressanta rollfigurer. Men utförandet, herregud utförandet! Få andra moderna filmskapare har sådan känsla för film som konstform. Tarantino kan verkligen göra filmer som är snygga och coola och skapa den där speciella magin som kan göra film till något större än bara en bildsatt berättelse.
”Django unchained” är inget undantag och är i mitt tycke hans bästa film sedan ”Pulp fiction”. Den är vidrig, rolig, romantisk och actionfylld – allt på en gång. Filmen är 2.45 timmar lång, men det finns inte en överflödig scen, och handlingen känns så oförutsägbar att man inte kan vara hundra på hur det ska sluta förrän de sista minuterna.
Jamie Foxx spelar Django, en slav som fritas av en prisjägare (Christoph Waltz) och blir hans partner, samtidigt som de letar efter Djangos fru som fortfarande är slav någonstans i den amerikanska södern. Blodet sprutar, men Tarantino hinner också med en åtskillig mängd humor samtidigt som han visar slaveriets råa grymhet så man stundtals mår illa. Persongalleriet och musiken är som vanligt enastående, och manuset så finessrikt som det bara blir i en mästares händer.

5/5
-------------------------------------------------------------------
Livet på Orange Drive
Familjerna Walling och Ostroff bor mittemot varandra i ett lugnt villaområde i New Jersey. De umgås tätt och det finns planer på att försöka para ihop ena dottern med den andra familjens son. Det går dock inte riktigt som planerat, istället faller dottern för pappan i den andra familjen. Därefter går givetvis allt åt skogen. Familjerna faller sönder, alla krisar på sitt håll och den tidigare idyllen är som bortblåst.
I rollerna ser vi kända namn som Oliver Platt, Catherine Keener, ”Dr House” och Allison Janney från Vita Huset, och filmen utspelar sig i tiden mellan Thanksgiving och jul.
Det finns en intressant frågeställning i grunden. Hur skulle man reagera om ens dotter blev ihop med ens bästa vän? Hur skulle familje- och vänskapsband påverkas? Hur blir man lycklig? Dessvärre är det funderingar som denna film inte fördjupar sig i. Inte heller förstår man passionen mellan pappan och granndottern. Det bränner inte till vare sig i kärleksscenerna eller i familjegrälen, utan känsloyttringarna blir mest farsartade.
Filmen kan inte bestämma sig om den vill ta ämnet på allvar eller flamsa bort det, och därför blir resultatet varken eller, och det slutar med en lättviktig, snabbglömd komedi.

2/5
Till top