Krogkrönika (Nolltretton, augusti)

Fest & sånt / Permalink / 0
TV-skärmar avskärmar gästerna
Man går på krogen för att umgås, ändå slutar det ofta med att alla i sällskapet sitter och stirrar in i en tv-skärm. Kan vi inte enas om att tv-skärmar bara får finnas på renodlade sportbarer?
 
Vang Vieng i Laos har blivit en partymetropol dit västerländska ungdomar åker för att åka traktordäck nerför en flod och ha raveparty på kvällarna. Jag kom dit för några år sedan, laddad som satan för att festa som om det inte fanns någon morgondag. Men döm om min förvåning, och besvikelse, när jag märkte att majoriteten av besökarna låg på barerna och såg på tv hela kvällarna. Varje restaurang hade tv-skärmar uppsatta som visade ”Friends” – och bara ”Friends”. I varenda bar, varje dag, hela kvällarna.
Visst åktes det traktordäck på dagarna och dracks öl på barerna utmed floden, och visst anordnades det raveparty på kvällarna, men det jag minns bäst är nog ändå hur alla backpackers låg på kuddar på krogen och tittade på gamla avsnitt av ”Friends”.
Nu behöver man inte åka ända till Laos för att upptäcka hur tv-apparater på krogen passiviserar sina gäster. Var och varannan krog i Sverige smäller upp en skärm där de visar sport, film, tv-serier, musikvideos och annat. Som gäst kan man inte låta bli att titta. Blicken dras obönhörligt till händelserna på tv:n, och förvandlar besökarna till zombieliknande fån som sitter och stirrar apatiskt in i en blinkande skärm. Det kvittar vad som visas, även om det är nyheter på serbokroatiska, kenodragningen eller helgmålsbön sugs ögonen omedvetet till vad som pågår på tv-skärmen.
Man har gått på krogen för att umgås, prata, diskutera världsproblem, avhandla relationer och göra upp spännande planer, men allt detta sugs in i tv-skärmarnas svarta hål. Men strunta i att titta då, invänder kanske någon. Och tänk om det vore så lätt. Men så fort det finns en tv i rummet så dras blicken ditåt vare sig vi vill eller inte, det ligger i den mänskliga naturen. Enda sättet om man vill umgås och vara social med sina vänner är helt enkelt att undvika ställen som har tv-apparater.
Det enda stället där en tv-apparat fyller en verklig funktion är på sportbarer. Där är faktiskt händelserna på skärmen något som förenar. Man följer en match, diskuterar händelser, mål, domslut, där är matchen en del av umgänget. Men på alla andra ställen gör tv mer skada än nytta. Jag har faktiskt svårt att förstå vad som får krögare att sätta upp tv-skärmar på ställen som inte är sportbarer. Hur som helst måste detta otyg sluta. Kan vi inte enas om att bojkotta alla krogar som har tv-skärmar som inte är renodlade sportbarer?
Till top