Nytt på DVD (juni)

Noah

Den bibliska historien om gubben Noak som bygger en ark där han skyddar ett par av varje djurart mot syndafloden känner säkert de flesta till. Här tar filmmakarna ut svängarna ganska rejält och lägger till en hel del konflikter och annat som inte finns i ursprungshistorien. Hade filmen kortats ned en halvtimme hade man säkert haft överseende med de berättartekniska friheterna, men nu blir det bara ett översvulstigt och gravallvarligt drama som försöker att vara storslaget och episkt men mest känns rätt fånigt.
Filmen känns på flera sätt förvirrad och pendlar mellan att vara en barnfilm och ett vuxendrama. Ibland känns det som en "Sagan om ringen"-pastisch, men mot slutet befinner sig Noak i typ 1800-talet. Ordet Gud nämns inte, istället används titeln "Skaparen". Kanske för att inte reta upp andra troende än kristna (de flesta religioner innehåller en liknande berättelse om en syndaflod). När skapelsen skildras blir det en snygg kompromiss mellan vetenskap och bibliskt bokstavstroende, vilket också känns lite fegt. Att slänga in Anthony Hopkins som ett slags "comic relief" känns inte heller klockrent. Kanske var det helt enkelt en dålig idé att försöka göra film av en så småtråkig grundhistoria som Noaks ark är?

2/5
-------------------------------------------------------

Dallas buyers club

Man förstår att både Matthew McConaughey och Jared Leto vann Oscars för bästa huvudroll respektive bästa biroll när man ser dem i "Dallas buyers club", för de gör båda strålande skådespelarinsatser. Särskilt omtalad är McConaugheys stora viktminskning inför rollen, han är verkligen otäckt mager i den här filmen.

Anledningen till hans bantning är att han spelar rodeoryttaren Ron Woodroof som 1986 hamnar på sjukhus och då får veta att han smittats av HIV och endast har 30 dagar kvar att leva. Myndigheterna håller på att testa bromsmediciner, men han har inte tid att vänta på att de ska bli godkända så han beger sig istället till Mexiko för att få tag i varorna. Snart växer hans egen självmedicinering till en fullskalig verksamhet där han smugglar medicin för att även kunna hjälpa andra medans sjukvårdens kvarnar mal. På vägen blir han vän och kollega med en transa (Jared Leto) och får även en läkare (Jennifer Garner) att ta hans parti.

Det är intressant att se följa Rons kamp, inte bara för sin egen överlevnad utan även mot myndigheterna och sin egen machoattityd. Men filmen har även en hel del humor och är trots sitt tunga ämne både spännande och underhållande. 

4/5


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0