Nytt på DVD

Elysium

Det som kännetecknar science fiction, och även är genrens stora styrka, är att filmerna pekar på samtidsproblem och snurrar allt några extra varv på ett sätt som får tankarna att svindla. Det gör även "Elysium". Här har jorden blivit en soptipp där de fattiga lämnats kvar medan de rika bosatt sig på en enorm rymdstation som heter Elysium. Klyftan mellan de två världarna är enorm och de fattiga jordborna drömmer om att ta sig till det ouppnåeliga paradiset uppe i skyn där sjukdomar är utrotade och luften är klar. Matt Damon i huvudrollen har drömt om Elysium sedan han var barn, och plötsligt uppenbarar sig en möjlighet för honom att ta sig dit, om han bara genomför ett farligt uppdrag.
Neill Blomkamp debuterade för några år sedan med mästerverket "District 9" som serverade sin skarpa samhällskritik med humor, charm och fingertoppskänslig finess. "Elysium" har ett liknande upplägg, men saknar föregångarens goda egenskaper. Vare sig kärlekshistorien, snyftstoryn med barnet, rollfigurerna eller samhällskritiken berör. De filosofiska resonemangen lämnas nästan helt utanför och till slut har vi bara en traditionell actionrulle i en fantasieggande miljö, vilket gör filmen till en besvikelse.

2/5
-----------------------------------------------------------
Mitt liv med Liberace
Det kanske mest fascinerande med den amerikanske entertainern Liberace var att kvinnor på fullaste allvar trodde att han var heterosexuell. Visserligen var det en annan tid, men man behöver knappast ha en särskilt utvecklad gaydar för att genast kunna konstatera att den pianospelande, perukbeklädda, mantelbärande, plastikopererade och överpråliga artisten var en praktfikus utan dess like.
I denna Steven Soderbergh-rulle får vi följa Liberace och hans extravaganta och excentriska leverne under några år i slutet av hans liv. Michael Douglas är strålande i huvudrollen och det är roligt att se honom i en mer utmanande roll än vanligt, det känns som ett tag sen. Men främst är det kanske hans protegé man får följa. Matt Damon spelar Scott, en ung man som Liberace tar under sitt beskydd och vill adoptera samtidigt som han plastikopererar honom för att likna sig själv.
Det är en färgstark och underhållande film, men det stannar vid en snygg yta. Karaktärerna känns mest som pappfigurer som varken har djup eller själ och man bryr sig helt enkelt inte om dem trots drogberoende, svartsjuka och tvivel.

2/5

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0