Almedalen dag 3

Resa / Permalink / 1
Lördagen i Almedalen började med Jan Björklunds tal (dom kör talen tidigare sista helgen). Han var riktigt bra och jag tror Folkpartiet kan få ett, lite oväntat, lyft framöver.
Jag har sett alla talen live eller på tv, och av döma av dem och det allmänna surret är min bedömningarna av opinionen denna (just nu, för det kan ju hända saker fram till valet):
Sossarna: Står och stampar på samma fläck, känns helt ointressanta. Måste skärpa sig betydligt.
Fi: Har satt agendan och fått alla partier utom Moderaterna att prata jämställdhet och feminism. Tror dock de haft sin topp i och med EU-valet. När man synar deras politik noggrannare inser man att de är flummiga översittare utan verklighetsförankring.
KD: Kommer kämpa sig upp över 4%-spärren, men inte mycket mer.
Miljöpartiet: Har en medvind som de måste vara rädda om. Kommer göra ett bra val, men har börjat svaja lite på sista tiden. De måste nog hålla tillbaka vänsterfolket och flummarna i partiet, och satsa mer på Fridolin än på Romson.
Sverigedemokraterna: Kommer öka från förra valet, men snart måste väl ändå gränsen vara nådd för hur mycket skit de får sprida innan svenska folket säger ifrån på allvar. Som jag skrev på FB var Åkessons tal det sjukaste Almedalstal jag hört.
Moderaterna: Både Moderaterna och Alliansen har vaknat till under Almedalsveckan och känns plötsligt pigga igen. Från att ha varit trötta har de idéer igen, och bra idéer dessutom. De känns konkreta och trovärdiga. Moderaterna kommer öka fram till valet, men det kanske inte räcker ändå.
Vänsterpartiet: Har haft medvind ett tag, men kanske är den på väg att mojna? Har nästan blivit ett enfrågeparti och kommer knappast öka fram till valet, men ändå göra ett ganska bra resultat.
Folkpartiet: Hade nästan dömt ut dem, men efter Björklunds tal känns partiet plötsligt spännande igen. Kommer få ett lyft, frågan är bara hur stort.
Centern: Har varit lite, lite på uppgång den senaste tiden och kan växa ytterligare om de sköter sina kort rätt. Men det känns också som att det nästan lika lätt kan gå fullkomligt åt helskotta.
Vi lyssnade även på en radiointervju med Björklund, men sen drog vi söderut och kollade in Tofta.
Ja, sen hann vi inte mer utan det var dags att dra sig mot färjan. Almedalen var kul, och jag kommer gärna tillbaka fler gånger.
#1 - - Patte:

Jag måste erkänna att Jan björklund höll ett jättebra Almedalstal. Särskilt då han tog tillbaka initiativet för hur förutsättningarna skapas för ett jämställt samhälle från vänsterradikalfeminismen. Sverigedemokraternas tal av Åkesson var inte lika bra. Däremot så vinner Åkesson knockout på fakta som framfördes i talet. Jag tänker på hur utanförskapsområdena har ökat p.g.a. den massiva asylinvandringen. Jag har inte sett någonstans att faktauppgifterna var fel som framfördes i talet. Ingen har därför kunnat kritisera detta i efterhand. Och ja, han gick hårt åt Folkpartiets integrationsminister Erik Ullenhag som han kallade för "Bagdad-Bob".

Till top