Krogkrönika (juni)

Fest & sånt / Permalink / 0
Vad är det de kollar?

Uteserveringarnas härliga tid är här. Solen skiner och fåglarna kvittrar. Men det finns en sak som stör den idylliska bilden - folk som står och läser gatumenyer.

Det sker givetvis året om att folk läser menyn som sitter på fasaden eller på trottoarprataren, men det blir tydligare för övriga gäster på sommaren då man själv sitter bara någon meter bort och på nära håll kan skåda eländet.

För vad är det de kollar efter? Är de på jakt efter restaurangernas heliga graal, en specifik rätt som bara dyker upp vart tusende år och då bara kan beställas av den med rent hjärta som kan svara rätt på tre gåtor? Troligtvis inte. Men det är nästan vad man tror när man ser vissa gäster stå och dividera framför gatumenyn i en evighet.

En gatumeny ska ju inte läsas på samma sätt som menyn man får vid bordet. En gatumeny ska man slänga ett snabbt öga på för att se om det är en typ av restaurang som verkar tilltalande. Det är ett förfarande som normalt sett tar cirka tio sekunder. Ofta när man väljer restaurang tittar man inte på gatumenyn överhuvudtaget, utan kan med hjälp av krogens namn och utseende avgöra om de har en matinriktning som passar.

För det är enbart en grovbesiktning man gör vid gatumenyn. Exakt vilken eller vilka maträtter och drycker man ska beställa bestämmer man i lugn och ro när man väl satt sig. Ändå är det inte ovanligt att man ser par som står flera minuter och noggrant studerar gatumenyn innan de tar ett beslut. Mitt tips är: har ni inte bestämt er inom en halvminut så är det inte en restaurang för er.

Förresten, glöm allt jag nyss skrev. Jag höll på att föra er på villovägar med mitt resonemang om människor som står och ojjar sig under en evighet vid restaurangernas menyer på sommaren. För när jag tänker efter är det inte utbudet av rätter folk studerar när de står länge och kollar gatumenyn - det är priset.
Till top