Krogkrönika (Nolltretton, maj)

Uppgradera amerikanska maten

Amerikansk mat har generellt dåligt anseende i Sverige, men det är bara för att vi inte kan tillaga den. Varför är det så svårt att få en anständig burgare på krogen?

Bland västvärldens länder är det förmodligen bara England som har sämre matrykte än USA. Men att USA har dåligt rykte beror förmodligen på okunskap eller på de dåliga efterapningar vi har i Sverige. För äter man amerikansk mat på plats i USA av kockar som kan tillaga den är det en ren njutning.

Det finns mängder med restauranger i Sverige som serverar amerikansk mat, inte minst hämtar sportbarerna oftast sin inspiration från det amerikanska köket. Men bara för att man har rätter som hamburgare, kycklingvingar och ribs på menyn betyder det inte att de smakar som de ska.

I Nordamerika kan man gå in på minsta sylta och få en oftast väldigt bra hamburgare. Där finns en stolthet i att göra sin egen burgare, att knåda ihop sin egen smet med sin egen kryddning och kanske ett uns av farmors hemliga ingrediens som förts vidare genom generationerna. I Sverige får man vara glad om burgarna på krogen ens når upp till betyget anständig.

Samma sak med pommes frites. I USA gör alla restauranger med självaktning sin egen pommes frites. I Sverige är det standard att köpa in frysta industritillverkade storpack, även på restauranger som i övrigt satsar på bra råvaror. Varför visar svenska krogar inte pommes frites samma respekt som de gör med allt det andra på menyn? Obegripligt.

I USA har ställena sina egna ribsugnar där köttet får stå och långputtra tills det räcker med att nudda revbenssjällen för att köttet ska falla av. I Sverige tinar man frysta revben som är gråa och seniga, och dränker skiten i sås för att dölja det värsta.

I USA är potatismos en fröjd och en njutning. Det finns i många olika varianter, med olika smaker och innehåll. Det finns en anledning till att man inte gärna beställer potatismos på krogen i Sverige. Eller frukost, för den delen. En tvättäkta amerikansk frukost med bacon, ägg, kaffe och home fries kan man få på varje diner. Ska man äta en amerikansk frukost på svenska caféer får man en jättemuffin.

Slutligen har amerikanskt öl dåligt rykte, men jag har aldrig upplevt en så bra pubkultur med mängder av lokalt mikrobryggt öl som jag gjort på mina resor till Kanada och norra USA, så det är i mitt tycke dags att omvärdera den amerikanska matkulturen.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0