Nytt på DVD

Robocop

Den första tanken är såklart: varför göra en ny variant av "Robocop" från 1987? Den var ju i det närmaste fulländad med sin satiriska ton, sin träffsäkra framtidsskildring, sitt fantasieggande tema och sin råa ton. Men visst, dåtidens teknik kan trots sin charm se lite tafflig ut idag och så är man ju nyfiken på att se Joel Kinnaman i rollen. Det måste, när jag tänker efter, vara den största roll en svensk haft i Hollywood på decennier. Och han klarar det bra, riktigt bra till och med, med tanke på att mest går runt och skjuter med ett visir framför ansiktet.
Den förväntade teknikfesten uteblir dock. Det enda som hänt sedan originalfilmen är egentligen att actionscenerna nu blivit mer tv-spelslika. I övrigt är det mesta sig likt: ett samvetslöst företag i Detroit vill få ner brottsligheten (och tjäna grova pengar såklart) genom att ta en skadad polisman och placera i en maskin. Dessvärre visar det sig att robotsnuten har känslor och egen vilja, vilket ställer till problem för tillverkaren. För snart rensar inte Robocop bara upp på gatorna utan även i polisens egna led.
Stundtals glimrar det till, men filmen lider av att samhällskritiken är för mesig och att skurkarna inte är tillräckligt onda. Ska man på allvar uppskatta denna nyinspelning kräver det nog att man inte sett originalet.

2/5
------------------------------------------------------
Squatters

Ett gäng ungdomar bor på stranden och ägnar dagarna åt att knarka, stjäla och äta mat ur soptunnor. Två av dem, en kille och en tjej, bryter sig in i en lyxvilla hos en familj som ska vara borta på semester en månad och börjar göra sig hemmastadda. Familjen kommer dock hem tidigare än planerat och saker och ting tar en ny vändning.
Det känns som upplagt för någon slags variant på "Funny games", men lyckligtvis tar historien än lite annan riktning än den förväntade, dock utan att vara överdrivet unik.
"Squatters" är en ganska spretig film som är svår att få grepp om. Ibland känns den som tafflig lågbudget, ibland känns den helt okej. Sympatierna för huvudpersonerna växlar fram och tillbaka, och vid några tillfällen slänger man in märkliga specialeffekter som skär sig mot filmen i övrigt.
Filmen är lättsmält och snabbglömd, men duger för en stunds slötittande. Den andra halvan hastas dock igenom, inte minst den oväntade kärlekshistorien som går lite väl snabbt. Även affärsuppgörelsen på slutet känns ogenomtänkt och hade tjänat på ett varv till vid manusbordet.

2/5

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0