Nytt på DVD, februari

Film / Permalink / 0
Gravity

Hyllningarna har haglad över denna film och det är lätt att förstå varför. För aldrig har väl rymden tidigare skildrats på ett så realistiskt och närgånget sätt. Fotot är fullständigt magnifikt och lyckas verkligen fånga den där känslan av att sväva i tyngdlöshet i omloppsbana runt Jorden. I actionscenerna sitter man och parerar rörelser med hela kroppen, duckar för rymdskrot och sträcker sig efter något att fatta tag i när man studsar mellan delar av rymdstationerna.
Regissör Alfonzo Cuaron skildrar både rymdens mörka oändlighet och den mänskliga paniken med samma strålande handlag. Det här är en film som känns, både i det lilla och i det stora. Ljudsättningen och specialeffekterna är strålande och den totala utsattheten fångas med briljans.
Huvudrollerna, och faktiskt de enda rollerna i hela filmen, spelas av Sandra Bullock och George Clooney. De är astronauter på uppdrag att laga en rymdstation när en olycka inträffar och de istället måste försöka överleva med hopplösa odds. "Gravity" påminner oss om hur fascinerande rymden är, något som nästan glömts bort på senare tid.

5/5
-----------------------------------------------
Captain Phillips

Man förknippar ju spontant sjöröveri med något som hände för flera hundra år sedan, då skurkar med träben och lapp över ögat härjade på de sju haven, men det är faktiskt en reell fara även i vår egen tid. "Captain Phillips" bygger på den sanna berättelsen om Richard Phillips (spelad av Tom Hanks) som är sjökapten på fartyget Maersk Alabama som rör sig i den piratfyllda vattnen vid Afrikas horn. Och inte oväntat anfalls fartyget snart av somaliska pirater som kräver en stor summa pengar. Det går dock inte riktigt som planerat och historien tar snart en ny vändning.
"Captain Phillips" är ett drama som bjuder på tät action och spännande psykologi. Men framförallt har filmen bra skådespeleri, och inte minst är Tom hanks strålande i huvudrollen och ger kött och blod till den utsatte kaptenen. Filmen nosar lite på att sätta de somaliska piraterna i en problematiserad kontext men fördjupar sig aldrig, vilket är lite synd. Men det är ändå en riktigt bra film med en realistisk ton och rollfigurer man tror på.

4/5
Till top