På skiva: Mikael Wiehe

På skiva / Permalink / 0
Mikael Wiehe
"Protestsånger"
Parlophone/Warner

Det var väl på tiden att det kom en skiva med titeln "Protestsånger", för även om Mikael Wiehe brukar värja sig mot begreppet så tror jag att de flesta är eniga om att han är landets främsta protestsångare. Det här sägs vara tredje delen i en albumtrilogi som började 2012 med "En gammal man" och följdes upp året efter av "Isolde". Förutom att nivån varit förvånansvärt hög finns det i mitt tycke annars inte särskilt mycket som knyter samman skivorna. "En gammal man" var ju exempelvis en väldigt fin och kärleksfull platta. Pratar man politiska texter passar i så fall 2010 års "Ta det tillbaka" bättre in i protestsångstemat.
Här ger han sig på "den tärande eliten" och betraktar läget i Europa samt tiggare och hemlösa här hemma. Men vilka är det som ska stå för förändring? "Vem om inte vi?", sjunger han.
Här finns även en tonsättning av Karin Boyes berömda dikt "I rörelse" och en cover på Tom Waits "In the neighborhood", men de tillhör faktiskt de svagare spåren.
Det känns som att Wiehe befunnit sig i ett kreativt stim de senaste åren och det tycks fortsätta, för även "Protestsånger" känns påfallande engagerad och vital.

3/5
Till top