På skiva: Nisse Hellberg

På skiva / Permalink / 0
Nisse Hellberg
"Vad har han i huvudet?"
Warner

Det är på nåt sätt typiskt att Nisse Hellberg öppnar sin nya skiva med en låt där vi får återse Charlie Truck. Charlie vem? undrar säkert alla under 60. Jo, Charlie Truck var på 50-talet en kille från Gislaved som tröttnade på jobbet i celluloidfabriken och drog till USA. Historien skildrades av Lasse Dahlquist och nådde enorm popularitet när den gavs ut som b-sida till "Flottarkärlek" med Snoddas. Vem förutom Hellberg skulle skriva en sån låt i Sverige idag?
Hellbergs förkärlek för 50-tal, USA och rootsmusik är väldokumenterad, det är just det hela hans solokarriär handlat om, och det var även en stor del av hans tidigare band Wilmer X.
Denna femte soloskiva går i samma anda som de tidigare även om den inte är riktigt lika rockabillybetonad. Här finns några spår av mer klassisk rock, och ett spår där Hellberg förutom på svenska även sjunger på engelska, tyska och franska. Men visst, det är inga jättekliv från den musikstig han trampat tidigare.
Utmärkande för denna platta precis som de tidigare, hur stabila de än är, är att de är intressantare som en slags kulturgärning som för vidare en musiktradition, än vad de är bra att lyssna på.

3/5
Till top