Krogkrönika, oktober

kultur / Permalink / 0
Hylla de strävsamma

Stora evenemang och tillfälliga händelser får oftast den största uppmärksamheten, men det är inte det som skapar en bra och levande krogstad. Lyft istället fram de som kontinuerligt kämpar på år efter år.

Ska man bedöma om en stad har ett bra restaurangutbud ska man inte gå efter enskilda topprestauranger, för de finns överallt. Istället ska man bedöma totalutbudet, snittstandarden och lägstanivån. Samma sak med det kulturella utbudet. Enstaka framstående artister kan dyka upp i minsta bondhåla, specifika kulturinstitutioner kan finnas i olika städer av regionalpolitiska skäl och när det gäller bokningar av större artister kan det ofta bero på helt andra saker än stadens kulturella klimat.

Att anordna en storslagen stadsfest en gång om året säger egentligen ingenting om hur det är ställt med stadens uteliv. Ändå är det just den typen av arrangemang som oftast lyfts fram när en kommun ska marknadsföra sig eller tidningar skriver om vad som händer i staden. Men det är inte enstaka arenakonserter, tillfälliga festivaler eller engångsevenemang som skapar ett bra nöjesutbud. De kommer och går, dyker upp och försvinner, och lämnar inga större bestående spår. Det som skapar ett levande och intressant kultur-, krog-, och nöjesklimat är de strävsamma aktörer som bidrar till stadsbilden dag efter dag, år ut och år in.

Vi har rockklubbar som anordnar konserter varje helg, krogar som anstränger sig varje dag och kulturföreningar som kontinuerligt bidrar till att göra staden trevligare att bo i. Varför får de så lite uppmärksamhet? Det är de som skapar en levande stadsbild, inte de tillfälliga och turnerande artisterna och aktörerna utifrån, eller enstaka, påkostade arrangemang som hålls en gång om året.

Det är dags att börja hylla den som hyllas bör. Det är som sagt inte enskilda toppar som definierar en stads kultur-, krog-, och nöjesklimat, utan totalutbudet, snittstandarden och lägstanivån. Och det kan vi allihopa hjälpa till att förbättra genom att uppmärksamma, stödja och uppskatta alla de lokala aktörer som varje dag arbetar med att göra staden till vad den är.
Till top