Nytt på DVD

Film / Permalink / 0
Transcendence

Filmen har Johnny Depp i huvudrollen och namn som Morgan Freeman, Cillian Murphy och Paul Bettany i biroller. Oscarsvinnande fotografen Wally Pfister regisserar och även Christopher Nolan är med på ett hörn, och ändå misslyckas "Transcendence" totalt.
Grundidén är visserligen lite kittlande: Depp spelar forskaren Will som tillsammans med sina kollegor är besatta av att skapa artificiell intelligens. Efter en attack av en framstegsfientlig terrororganisation får Will livshotande skador och hans enda sätt att överleva är att ladda upp sitt eget medvetande på internet. Det ger honom oanade möjligheter, men också storhetsvansinne. Och är det verkligen Will som fladdrar runt där ute i cyberrymden, eller är det bara elektriska impulser utan själ och hjärta?
Filmen är påkostad men känns lika genomtänkt som en lågbudgetrulle. Gillar man logik har man valt helt fel film. Ett exempel på det är att hela världen hotas, och militären väljer att sätta in en liten grupp på typ fem man, utrustade med en ynka minikanon.
"Transcendence" vill förmodligen väcka frågor kring teknikens faror och möjligheter, men blir allt för luddig och platt. Själv har jag dock tagit ställning: används modern teknik till att göra usla rullar som denna är jag definitivt emot.

1/5
------------------------------------------------------------
X-Men: Days of future past

Under 2000-talet har olika superhjältefilmer sköljt över oss och inte minst har det kommit en lång rad rullar om X-Men. Det har varit prequels och sequels, avknoppningar och gästspel och har man haft lite svårt att hänga med tidigare så blir det inte lättare nu. I denna film måste X-Men resa tillbaka i tiden för att förhindra en händelse och därmed rädda sina egna liv. Gamla och nya upplagor av X-Men möts, men tuffast är som vanligt Wolverine. Varför inte lägga ner alla kommande X-Men-projekt och bara göra filmer om Wolverine istället, det är ju ändå bara honom man vill se.
Det är lite knepigt att sätta betyg på en sådan här film, eftersom den är mer av en pusselbit i en lång rad filmer än en fristående film. Man bör nog ha sett åtminstone några av de andra X-Men-filmerna innan för att kunna uppskatta "X-Men: Days of future past" till fullo. Samtidigt känns den ganska förväntad om man sett föregångarna, man vet redan på förhand hur den kommer vara och vad som kommer hända. Magneto, professor Xavier, Wolverine och hotade mutanter, ingredienserna är de gamla vanliga och detsamma gäller bildspråket. Det är dags att förnya X-men-serien om inte mutanterna ska urlakas och självdö.
 
2/5
Till top