Krogkrönika, september

Byt natt mot dag

Det klassiska nattklubbskonceptet har sett likadant ut i decennier. Hitta på något nytt, öppna dagklubbar istället.

Det var länge sedan jag kände suget efter att hänga på nattklubb. Ärligt talat, finns det något tråkigare? Rockklubb, javisst. Pub, jodå. Restaurang, jajamen. Men nattklubb...nej tack.
Visst kan det bero på att jag blivit äldre och tråkigare, men det kan också bero på att nattklubben som idé blivit äldre och tråkigare. De har sett likadana ut i evinnerliga tider trots att samhället har ändrats. Det är dags för något nytt och spännande, varför inte vända på begreppen och satsa på dagklubb?

Idag jobbar inte längre alla heltid måndag till fredag. Vi jobbar skift, med specifika projekt, som frilans, deltid, säsongsvis eller är arbetslösa. Alla vill inte vänta till lördagkvällen för att kunna gå ut och ta en drink och stuffa på dansgolvet. Vill man svänga sina lurviga i discoljuset en tisdagförmiddag eller festa loss en måndagmorgon ska man kunna göra det.

I partymetropoler som Berlin och Ibiza är det inga problem att gå på klubb på natten, dansa hela morgonen och fortsätta en bit in på nästa dag. På många håll i världen har det snarare blivit norm att dyka upp på dansgolvet när solen går upp istället för när solen går ner. Men jag skulle även vilja att man kan klubbhoppa redan på eftermiddagen. Varför behöva vänta ända till kvällen om man vill ha lite rajraj? Exit: nattklubb, enter: dagklubb.

Och kanske håller något på att hända, för på senare år har begreppet Lunchbeat börjat dyka upp alltmer frekvent. Konceptet började i Stockholm för fyra år sedan och går ut på att man ägnar en timme mitt på dagen åt att dansa disco och äta lunch. Det har anordnats Lunch Beats både på Mjärdevi i Linköping och på Cnema i Norrköping, på en rad andra platser i Sverige och numera även runt om i hela världen.

Är det ett paradigmskifte vi ser? Är folk trötta på nattklubbarnas fylla, stök och mörka miljöer? Kanske inte, men det är kul att det finns alternativ och jag välkomnar fler liknande initiativ.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0