Nytt på DVD

3 Days to kill

Kevin Costner spelar en gammal CIA-agent som är på väg att lägga pickadollen på hyllan. I samma veva får han reda på att han blivit drabbad av en dödlig sjukdom, vilket gör beslutet ännu lättare att istället ta tag i relationen till sin fru och dotter som han knappt träffat de senaste åren. Men ett sista uppdrag dyker förstås upp, och belöningen består av en ny medicin som förhoppningsvis kan hjälpa honom att överleva.
I grunden är detta en tämligen usel thriller som inte vet om den vill vara en actionrulle, ett ömsint familjedrama eller en humoristisk kultrulle. Det slutar såklart med att filmen inte blir någotdera, men nånstans i all töntig tafflighet finns det ändå en viss charm som gör att jag gillar filmen lite grann (även om jag knappast kommer se om den). Det finns en del roliga scener, det finns en del tuffa scener och det finns en hel del fina Parismiljöer. Men det finns även många kalkoninslag, som en albino som inte är albino, en kvinnlig CIA-agent som påminner mer om en nattklubbsdrottning och att Costner väljer att tortera skurkar (på toaletten hos en barnfamilj) genom att köra brasiliansk vaxning med Gaffatejp i armhålorna.

2/5
---------------------------------------------------------
Locke

Tom Hardy spelar betonggjutaren Ivan Locke som är på väg hem från dagens jobb på ett enormt byggprojekt i England. Det borde vara en ordinär hemfärd på 90 minuter, men saker och ting har rört till sig en smula vilket orsakat att han måste försöka ordna upp i princip hela sitt liv via telefonen på väg hem. Om han nu fortfarande har något hem.
En händelse ett drygt halvår tidigare har satt honom i en situation där han håller på att både förlora sitt jobb och sin familj, samtidigt som han inom sig själv gör upp med sin döde far och försöker hålla sina barn på gott humör. Dessutom är han ganska snorig.
Frustrerande nog verkar det uppstå ett nytt problem för varje uppgift han löser. Ivan själv är dock märkvärdigt lugn genom hela bilresan, men som tittare blir man oerhört stressad av alla problem som hopar sig.
Regissören Steven Knight har skapat en tätt drama i det lilla. "Locke" är en minimalistisk film som utspelas på en och samma plats filmen genom, med Hardy som den enda skådespelare som syns i rutan. Allt man ser är i princip Ivan som kör bil och pratar i telefon. Ett intressant grepp som lätt kunde misslyckas, men både Tom Hardy, regin, manuset och den stämningsfulla tonen gör att man sitter som klistrad, medan spänningen sakta stegras.

4/5

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0