På skiva: Stiff Little Fingers

På skiva / Permalink / 0
Stiff Little Fingers
"No going back"
Pledge Music

När jag upptäckte punken runt 1980 var låten "Gotta getaway" med Stiff Little Fingers en av de viktigaste låtarna. I ärlighetens namn var det inte så många fler låtar av det nordirländska bandet som jag fastnade för, istället var det band som Ebba Grön, KSMB, Ramones och Sex Pistols som betydde mest. Men att få reda på att det ilskna bandets namn i översättning betydde "Stela små fingrar" var roande och förvirrande för en sjuåring, så det uppstod ändå en slags relation till Jake Burns och grabbarna.
Bandet har genom åren varit mer eller mindre aktivt i omgångar, och bytt ut en mängd medlemmar. De senaste årens återförening verkar dock hålla i sig och det känns som att bandet är tillbaka för gott. Fortfarande tycker jag "Gotta getaway" står sig bra, medan resten av låtmaterialet är ganska tråkigt. Och det intrycket stärks av nya plattan, som är den första på elva år.
Med tiden har Stiff Little Fingers drabbats av det värsta ett punkband kan råka ut för - de har lärt sig spela. Deras aggressiva punk har slätats ut till välproducerad och välspelad musik nånstans mellan gubbrock och collegepunk, och skulle mycket väl kunna spelas på Sportradion i P4. Helt okej låtar, men det är fan inte punk.

2/5
Till top