Eventstaden Linköping

kultur / Permalink / 0
Läste i Corren att Linköping satsar på att bli en av Sveriges tre bästa eventstäder, och vem kan bli förvånad? Jag har ju tidigare nämnt att Linköping är en eventstad medan Norrköping är en kulturstad. Vad är då skillnaden? Jo, event är plastigt, själlöst, tomt på innehåll och ofta skapat ovanifrån medan kultur är genuint, "på riktigt", engagerat och oftast byggt underifrån.
Nämns orden "happenings under kvällen" vet man att det är event. Buffé är oftast event. Covers är event. "Mingel" är event. Schlagerartister är event. Enligt Gertza är den allra tydligaste skillnaden mellan ett event och en konsert att det spelas nån form av intro innan ett event medan en konsert bara börjar.
Linköping satsar på Melodifestivalen, Linköpings stadsfest och drakbåtstävlingarna. Event, event, event.
Norrköping satsar på Kulturnatten, Flimmer och Where´s the Music. Kultur, kultur, kultur.
Nu i veckan startar även Norrköpings Bokfestival som ni kan läsa om här: http://www.nsb.norrkoping.se/web/norrkoping/bokfestival
Jag är inte förvånad där heller. Det var ju typ det enda som saknades i Norpan efter filmfestival, musikfestivaler, seriefestival, teaterfestival, Pridefestival och nämnda Kulturnatten.
Till top