Nytt på DVD: Chappie

Chappie

Efter de fem första minuterna tänker man: wow, det här är den riktiga uppföljaren till "Robocop". Robotpoliser som rensar upp bland slöddret i Johannesburg, samhällskritik, filosofiska resonemang om artificiell intelligens, Neill Blomkamps tuffa stil - det här blir bra!
Dessvärre går det snabbt utför. All logik försvinner, rollfigurerna agerar otrovärdigt, manuset är rörigt och vill både för mycket och för lite på en gång. Ibland tänds en gnista av hopp och man tror att Blomkamp ska ordna upp det, men tyvärr sjunker filmen bara stadigt djupare.
Det hade kunnat bli så bra. Blomkamp har en egen stil som gör honom unik. Filmen har humor, välgjorda effekter och fina namn i rollerna. Dev Patel är ingenjören som vill skapa en robot med medvetande, Hugh Jackman jobbar på en konkurrerande och mer våldsam robottyp och Sigourney Weaver spelar deras chef.
Men här finns också fåniga skurkar, en robot med barnröst och ett manus som spricker i alla kanter. Här, precis som i "District 9", utgör Sydafrika skådeplats, men denna gång fyller inte landet någon funktion för handlingen. Blomkamps tar inte heller tillfället i akt att resonera om teknikutveckling, medvetande, känslor, inlärning och annat som filmen egentligen borde handla om. Istället får vi en våldsam barnfilm som verkar tappat all intelligens, både naturlig och artificiell.

2/5

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0