På skiva: Mange Hellberg

På skiva / Permalink / 0
Mange Hellberg
"Hellberg & Dalbana"

Sundsvallsmusikern Mange Hellberg har visat att det går att resa sig från misär, ta sina problem och vända dem till något positivt. Hans struliga bakgrund är väl känd vid det här laget och kan sammanfattas med missbruk, hemlöshet, kriminalitet, svek och pengabrist. Nånstans i allt elände bar han ändå på musikdrömmar, och även om det aldrig blev något av hip hop-karriären var det musiken som till slut räddade honom. Fast den genre han landade i brukar snarare beskrivas som proggsoul.
Debutalbumet ”Varför börja med sig själv när man kan rädda världen” kom 2012 och innehöll bland annat singeln "Simma eller sjunk" som blev mäkta populär i vissa kretsar. För även om Hellberg kanske inte är ett välkänt namn bland den breda allmänheten har han en hängiven publik bland människor som befinner sig i samhällets randområde och kan känna igen sig i hans texter om utanförskap och utsatthet.
På andra albumet har han arbetat ihop med sin låtskrivarkompanjon Simon Olausson och Timbuktus producent Måns Asplund, och skapat en bredare och fylligare ljudbild än på debuten. Hellberg sjunger personliga och socialrealistiska historier hämtade både från sitt eget och andra människors liv, och även om det fortfarande finns brister i Hellbergs musik så känns albumet som ett fall framåt.

2/5
Till top