Söndagsintervjun: Joyvoice

kultur / Permalink / 0

 

(Kommentar: Intervjun är gammal, men kören Koyvoice är ju alltid aktuell på olika sätt. Bland annat hade de en stor konsert igår.)

Joyvoice har på kort tid etablerat sig som en av Linköpings mest populära körer, med sin inriktning mot rock, pop och soulmusik. Nu tar Joyvoice nästa steg och startar sitt Vocal Programs där sångare kan lära sig att utveckla sin röst.

 

På bara åtta månader har Joyvoice lockat till sig nästan 700 sångsugna Linköpingsbor. Kören startades av Hanna Rydman i slutet av sommaren 2014 och har sedan vuxit i rask takt. Under hösten skötte hon det mesta själv, men efter den snabba expansionen har hon plockat in pojkvännen Calle Bäck som ljudtekniker och allt-i-allo, systern Zara Rydman som sköter administration och marknadsföring samt mamma Marie-Anne Rydman som är sångcoach. Hanna själv är körledare och sångcoach och det var när hon upptäckte en lucka i stans befintliga körutbud som hon startade Joyvoice.

- Jag har jobbat med musik tidigare inom studieförbund, men ville satsa bara på sången och göra det på mitt sätt. Jag tyckte att Linköping saknade det som Joyvoice gör. När jag var med i Körslaget upptäckte jag att körsång kan vara något annat än hur körsång brukar vara. Vi jobbar inte med noter och sjunger inte klassisk körsång utan inriktar oss på rock, pop och soul, säger Hanna och fortsätter:

- Vi jobbar inte bara med sång utan även med saker som uttryck, performance och att man ska våga röra på sig. Det som är vår grej är att alla ska vara med, och ett kvitto på det är att vi har över 600 deltagare i våra körer.

- Alla som anmäler sig kommer med, säger Calle och berättar att de repar i Kårallen på Universitetet.

 

Just nu har Joyvoice en barnkör, två stora körer som är öppna för alla samt en avancerad kör med audition. Varje termin avslutas med en stor show och i julas hade de två fulla föreställningar i Konserthuset. Gamla klassiker med Queen och Michael Jackson fick sällskap av en nyare tongångar som "Price tag" med Jessie J. Vårens avlutning kommer att äga rum i Crusellhallen i Linköpings Konsert & Kongress den 30/5.

 

Vad tycker deltagarna om att sjunga i Joyvoice?

- De tycker det är helt fantastiskt. Man får komma en och en halv timme i veckan och vara sin egen rockstjärna, säger Hanna.

- Många säger att livet har fått en mening, berättar Zara.

- De vågar ta för sig, det ger en självförtroendeboost, säger Calle.

- Det blir sån kraft när massor människor gör samma sak samtidigt. Och sången fungerar dessutom som friskvård, säger Marie-Anne.

 

Deltagarna är allt mellan 15 och 78 år och har väldigt olika erfarenhet sedan tidigare. Vissa är rena nybörjare medan andra har sjungit i många år. Många söker sig till Joyvoice för att kören inte sjunger klassisk musik utan rock och pop.

- Det har saknats i Linköping, men är inget ovanligt i andra delar av världen. Och där är inte heller 350 personer en speciellt stor kör utan där kan det vara många fler, säger Zara.

 

Nu tar Joyvoice nästa steg och den 28/2 startar Joyvoice Vocal Programs som är sångutbildning i modern sång i grupp.

- Vi jobbar i grupp för att vi inte bara jobbar med sångtekniker som belting och twang utan även med stämsång, gehör, pitch, performance och uttryck, säger Hanna.

 

Joyvoice Vocal Programs mjukstartar med en klass i månaden. De är fristående men Hanna rekommenderar att man går alla fyra gångerna, och man behöver inte sjunga i någon av körerna för att delta. Hon menar att det är ett utmärkt sätt att lära sig sjunga olika genrer. Med rätt teknik och mycket övning kan man på kort tid lära sig koderna för vad som utmärker sång i olika genrer. Vad är det som gör att det låter soul? Hur growlar man utan att förstöra rösten? I Joyvoice Vocal Programs lär man sig utforska sin röst genom att utforska olika musikstilar.

- Det hjälper till att ta fram varje persons unika sound, säger Calle.

- Kom och sjung och utveckla din röst. Man kan gå en sångkurs för att stärka sig själv och förbättra sin självkänsla. Jag vet ingen metod som är bättre än sång för att göra det, säger Marie-Anne.

- Och man skapar en medvetenhet kring sin röst. Man behöver inte vara proffs för att gå Vocal Programs, utan det passar både nybörjare och de som hållit på ett tag. Jag tror att alla personer kan sjunga alla genrer, säger Hanna.

Till top