Krogkrönika, januari

Fest & sånt / Permalink / 0
Flera bakfickor, tack

Att ha en bakficka som komplement till sin huvudverksamhet är något fler restauranger borde satsa på. Varför ser vi inte mer av det hos våra östgötska krogar?

För att gå rakt på frågan: förmodligen för att vi inte har samma utbud av dyra lyxkrogar som i Stockholm och andra storstäder. Men det är inte bara Michelinkrogar som har bakfickor, så man skulle faktiskt kunna tänka sig det här i våra hemtrakter också.

En bakficka, för den som inte är helt bekant med begreppet, brukar man alltså kalla en mindre restaurang som ligger i anslutning till en större - och ofta ganska dyr - krog. Ofta delar bakfickan kök med huvudrestaurangen men menyn är vanligen enklare och prisnivån betydligt lägre. Maten brukar vara av bistrokaraktär, lokalen inte fullt så pampig som huvudmatsalen och hela stämningen mer opretentiös.

Bakfickor är med andra ord toppen. Man får tillgång till samma råvaror och kockar som i den riktiga restaurangen, men till ett betydligt billigare pris. För kunden är det trevligt att kunna njuta av hög kvalitet till ett bra pris under avslappnade förhållanden och för restaurangens del är det ett sätt att bredda sin verksamhet och sänka tröskeln för den typ av kunder som kanske inte annars besöker restaurangen.

Här i Östergötland finns en del högklassiga restauranger, omnämnda exempelvis i White Guide, men kanske finns inte behovet riktigt på samma sätt av bakfickor. Dock vore det kul om fler krögare öppnade bakfickor av experimentlusta och rent nöje. På en bakficka kan krögaren göra lite som han vill, testa nytt och lattja lite med det genomtänkta koncept som gäller för huvudrestaurangen. Och överhuvudtaget är mindre krogar och hål i väggen-ställen oftast mysigare att gå till än stora matsalar med perfekt dukning.

Så tipset nästa gång du besöker en storstad och kommer till en känd restaurang du är nyfiken på: gå runt hörnet och se om det finns en bakficka. Det brukar vara ett ess i rockärmen för restauranger.
Till top