På skiva: Tommy Körberg

På skiva / Permalink / 0
Tommy Körberg
"Tommys jul"
Warner

Det verkar finnas en slags outtalad regel om att man inte kan kalla sig artist förrän man spelat in en egen julskiva. Därför brukar vi i december varje år översvämmas av plattor där artister tolkar samma gamla uttjatade jullåtar som vi redan hört till leda. Och här kommer en till.
Nja, förresten. Tommy Körberg har visserligen spelat in ett julalbum, men han har den goda smaken att undvika "Stilla natt" och alla de andra låtarna som artister slentrianmässigt och fantasilöst brukar välja. "Vad skulle jag ha gjort – en inställsam och hjärndöd platta om hur bra och fint allt är till jul?", säger han själv och visar att han är medveten om problematiken.
Tillsammans med Norrköpings symfoniorkester, Göteborgs kammarkör och ett band bestående av bland annat Jojje Wadenius har han valt låtar av exempelvis Coldplay, Sting och Salem Al Fakir. De flesta numren är nyskrivna eller i nya översättningar, och för texterna står bland annat Björn Ulvaeus och Tomas Andersson Wij.
Slutresultatet blir en riktigt bra platta med snygga arrangemang och strålande sång av Körberg. Den värsta sötsliskigheten är bortpolerad och istället sjunger Körberg om skilsmässor och andra tunga ämnen. Särskilt julig kanske inte plattan är, men det är bara skönt.

3/5
Till top