Nytt på DVD: Still Alice

Still Alice
Julianne Moore tilldelades en Oscar för sin roll i "Still Alice" och när man ser filmen råder ingen tvekan om varför. Hennes insats är fullständigt magnifik och det är omöjligt att inte drabbas av hennes tragiska öde.
Moore spelar en 50-årig lingvistikprofessor som plötsligt börjar glömma saker och snart uppdagas det att hon börjat utveckla Alzheimers, trots sin relativt unga ålder. Sakta men säkert får sjukdomen ett allt fastare grepp om henne medan familjen bara kan se på hur mamman långsamt tynar bort mentalt. Extra plågsamt blir det eftersom hennes tidigare liv var så tydligt knutet till hennes skarpa intellekt. Dessutom är sjukdomen ärftlig vilket gör att även de tre barnen riskerar att drabbas i framtiden.
Även Kristen Stewart som dottern och Alec Baldwin som maken är väldigt bra i sina roller. Här finns många enskilt starka scener men hela filmen är en plågsam resa mot det oundvikliga slutet där man sitter med en klump i halsen i princip från början till slut. "Still Alice" är visserligen hjärtskärande sorglig, men det finns också något väldigt vackert och kärleksfullt i den nedtonade och jordnära skildringen. När eftertexterna börjar rulla är man som tittare helt förstörd, och det är en känsla som klamrar sig kvar länge efteråt. Utan tvekan årets bästa film.

Betyg: 5/5

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0