Krogkrönika, april

Servisen påverkar smaken

Råvaran och tillagningen är så klart viktigast, men även saker som miljö, sällskap och presentation påverkar hur vi uppfattar restaurangbesöket. Men vad betyder egentligen valet av bestick och tallrikar för krogupplevelsen?

Att använda olika sorters glas till olika sorters drycker är sedan länge en etablerad vana på restauranger. Rödvin serveras i en typ av glas, champagne i en annan och punsch i en tredje. På riktiga ölkrogar används olika sorters glas till olika sorters öl för att maximera dryckesupplevelsen, däremot är restaurangerna sällan lika noggranna när det gäller att välja tallrikar och bestick.

Varför är restaurangerna ofta medvetna om vilka glas som bör användas, men mindre intresserade av övrig servis? Material och form på tallriken är lika viktig som kupan på vinglaset, men ägnas sällan något större tanke. Undantag finns, exempelvis plankstek och panpizzor som serveras direkt ur pannan, men oftast väljer restauranger samma typ av neutralt porslin oavsett vilken maträtt som serveras, vilket framstår som lite oengagerat och trist.

När jag var i Argentina förra vintern irriterade jag mig på att ölen aldrig serverades i riktiga ölglas. Det användes vinglas, grogglas och vanliga dricksglas, men aldrig en rejäl ölsejdel. Och då uppenbarades det hur viktigt själva glaset var för upplevelsen av drycken, det var helt enkelt inte lika gott att dricka öl som det borde ha varit.
Maten på E-Types vikingarestaurang Aifur i Gamla stan i Stockholm är egentligen inte särskilt märkvärdig. Hade den serverats på vanligt porslin på en traditionell krog hade man ätit och varit nöjd, men tack vare de koncepttypiska tallrikarna, de grova dryckeskärlen och de tvåtandade gafflarna förhöjdes matupplevelsen flera nivåer.

Forskare i Oxford har faktiskt kommit fram till att bestickens färg, form och funktion påverkar smaken. Exempelvis smakar mat saltare om den äts direkt från kniven, och yoghurt blir krämigare om man äter den med plastsked. Andra upptäckter är att man snabbare blir mätt om tallriken är mindre, att mat blir godare om den serveras på en vit tallrik och att varm choklad ska drickas ur en orange mugg för maximal njutning.
Så nog finns det anledning för stans krögare att ägna servisen betydligt större intresse än vad de gör idag.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0