Krogkrönika, maj

Vilka är dagens skandalmakare?

Kändisar som Svullo, Naken-Janne och Robinson-Robban brukade åka runt bland landets nattklubbbar och orsaka skandal. Men var är arvtagarna?

Freakshows har alltid varit en lukrativ gren inom nöjesindustrin. Förr i tiden visade man upp dvärgar, negrer och skäggiga damer i folkparker och på varietéföreställningar, numera har de udda existenserna flyttat in i våra underhållningsprogram på tv. Inte sällan har de även fått åka på barturnéer med målet att svina och orsaka löpsedelsrubriker. Men kanske håller intresset både bland publiken och skandalmakarna själva på att mattas, för det ser ganska tunt ut med folk som kan föra gristraditionen vidare.

När Tomas Ledin åkte ut på Rocktåget kontrade Eddie Meduza och Svullo 1993 med att turnera med Griståget, där även fakiren el-Salama och strippan Nadja Palme ingick. Vid samma tidsperiod hade även den fiktiva raggarduon Ronny & Ragge sin storhetsperiod och fyllde landets folkparker. När dokusåporna slog igenom några år senare exploderade hela genren med c-kändisar som åkte runt på krogarna med oklara arbetsuppgifter. Ofta kallades de för "gästbartender" men till stor del handlade det om att själva fyllna till och orsaka diverse skandaler. Robinson-Robban blandade grogg med snoppen, Naken-Janne gick som namnet antyder omkring naken medan många andra dokusåpadeltagare mest försökte ligga med allt som hade puls.

En gemensam nämnare var managern Michael Brinkenstjärna som exempelvis haft Leila K, systrarna Graaf och en radda dokusåpapersoner i sitt stall. Andra högkvalitativa akter har bland annat varit Drängarna, Fadde och De Vet Du. Själv var han knappast någon god förebild med tre personliga konkurser och elva fängelsedomar på meritlistan.

Idag väcker inte deltagare från Big Brother och Paradise Hotel samma intresse som för några år sedan, kanske utgör östgötar som Samir och Jockiboi de sista efterdyningarna av den krogunderhållning som peakade för ett decennium sedan. Bloggarna gav genren en tillfällig konstgjord andning, men de börjar liksom utvikningsbrudar och plojartister kännas rätt passé.
Det vore givetvis skönt om vi slipper eländet, men samtidigt kommer det nog alltid att finnas ett behov av dålig smak. Frågan är bara vilka som ska föra arvet vidare? Känner jag Brinkenstjärna rätt kommer han förmodligen lansera ett antal nya förmågor inom kort.

Kommentarer
Postat av: joanna gustavsson

Jockiboi driver typ sveriges största youtube kanal med mer tittare än dom flesta tv program så tycker inte han passar in i din jämförelse där faktiskt likadant samir är väldigt mycket mer idag än bara dokusåpa du är nog helt enkelt för gammal är inte insatt i det virala för att ens kunna ha fakta i din krönika. Jockiboi och Samir är OTÄCKT stora viralt och följs av 100 000 tals människor dagligen.

2015-05-26 @ 09:03:01

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0