Nytt på DVD: American sniper

American sniper
Clint Eastwood fortsätter att leverera stabila filmer, men även patriotiskt flaggviftande filmer, skulle säkert hans belackare hävda. Denna gång berättar han historien om Navy Seal-soldaten Chris Kyle, även kallad "Legenden", som påstås vara USA:s bästa prickskytt genom tiderna. Eller åtminstone den som dödat flest fiender.
Vi får följa honom (spelad av en Bradley Cooper som lagt på sig åtskilliga pannor) under hans fyra vändor till Irak. Där våndas han över att ibland behöva skjuta barn för att rädda livet på sina kollegor, men är desto beslutsammare när det gäller två andra måltavlor: dels en galning som kallas Slaktaren och dels en jämbördig prickskytt på fiendesidan som heter Mustafa. På hemmafronten kämpar hustrun med barnen och att få förhållandet att inte haverera.
Den civila scenerna som försöker vara känslosamma och personliga känns mest platta och banala. Filmens styrka är istället stridsscenerna, som både bjuder på häftig action och faktiskt låter oss komma närmare Kyle än vad diskussionerna med frugan gör. När Kyle ligger på ett hustak med fingret på avtryckaren och siktet inställt på ett barn är det egentligen hans egna känslor som syns tydligast i kikarsiktet.

3/5

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0