Nytt på DVD: Pride

Pride

När man följer debatten om tiggarna på våra gator kan man fråga sig: när försvann solidariteten? Tidigare kämpade arbetarrörelsen för de som hade det svårast i samhället, och det var just den solidariteten som gjorde skillnad. Idag är det arbetarklassen som är mest främlingsfientlig, och istället för att engagera sig i de utsatta värnar de istället om sitt eget.
"Pride" är en film om exakt den solidariteten, fast med omvänt perspektiv. Det vill säga det rätta perspektivet, det positiva.
Vi får följa ett gäng gayaktivister i London på 80-talet som beslutar sig för att stötta en by i Wales där gruvarbetarna strejkar. De må vara olika på många sätt men en sak har de gemensamt, nämligen sättet de behandlas på av samhället. Gruvarbetarnas kamp påminner mycket om den utsatthet och förtryck som gayrörelsen själva upplever och därför känns det naturligt att visa sitt solidariska stöd.
Det blir såklart en rejäl kulturkrock som skapar både konflikter och skratt, och utmynnar i en sån där varm, härlig, brittisk må-bra-film som vi alla älskar. Och nånstans har jag en förhoppning att den där solidariteten som filmen kretsar kring, och som borde vara självklar, ska smitta av sig till Sverige 2015.

4/5

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0