Nytt på DVD: The imitation game

The Imitation game

Britterna håller på att få spö under Andra Världskriget, till stor del på grund av tyskarnas kodmaskin Enigma som skickar meddelanden som tycks vara omöjliga att dechiffrera. Militären samlar landets skarpaste hjärnor för att knäcka koderna och en av dem är den udda figuren Alan Turing (Benedict Cumberbatch), som är en briljant matematiker, men en social katastrof. Han och hans kollegor kämpar mot tiden, tvivlande chefer och privata hemligheter för att förstå och avkoda Enigma medan deras landsmän dör på slagfältet.
Det finns många spännande ingredienser här: andra världskriget, Keira Knightly, kodknäckande, dold homosexualitet, spionhemligheter och brittisk internatmiljö. Det finns med andra ord förutsättningar för en riktigt vass rulle, och "The Imitation game" är också helt okej, men det saknas något för att den på allvar ska beröra.
Filmen är för lättviktig och gullig och blir aldrig riktigt spännande. Det finns mycket mörker, hemligheter och svåra dilemman som med mer mod och ett bättre handlag hade kunnat bli till en verkligt bra film, men "The Imitation game" skrapar bara på ytan. Pågår det ens ett krig med död och förödelse? Det känns inte så.

3/5

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0