De lättkränktas land

kultur / Permalink / 0
Jag har ju längre propagerat för fler kulturbråk här i länet, och sett framför mig svavelosande uppgörelser likt de vi sett mellan exempelvis Daniel Suhonen/Åsa Lindeborg och Karl Ove Knausgård/Ebba Witt Brattström. Men i Östergötland är det svårjobbat, det tänder liksom aldrig till. Och väcker man någon gång en reaktion är det aldrig där man tror att det ska ske.
Jag kan skriva om viktiga ämnen som främlingsfientlighet, klassfrågor och kulturpolitik utan att en jäkel bryr sig, men så skriver jag en liten fånig sak om att jag inte gillar så kallade "doggybags" på restauranger och plötsligt blir folk upprörda. Eller som nu: jag skrev en smårolig krönika om att coverband genomgående har töntiga bandnamn och exemplifierade med "Smalare än Thord", "Sveriges näst snyggaste band" och 34 andra coverband. Ett av dessa band (ett lokalt, som nämndes i förbifarten) kände sig personligen utpekat och sångerskan menade att jag "kränkt henne och hennes livsverk".
Det är alltså där vi har hamnat. Man kan inte skriva att coverband generellt har fåniga namn utan att någon blir kränkt. Herregud...
Det får mig att tänka på det klassiska exemplet med kärnkraftverket och dasset. Säg att det ska byggas ett kärnkraftverk i exempelvis Mjölby. Det skulle såklart bli en väldig debatt bland invånarna. Förmodligen demonstrationer, protester, tidningsinsändare, namninsamlingar osv. Men skulle kärnkraftsbolaget i samma veva gå ut och säga att det bredvid kärnkraftverket ska byggas ett blått dass, så skulle hela diskussionen snabbt förflyttas till att handla om dasset, och framförallt färgen. Varför måste det vara blått, vad är det för fel på exempelvis rött? För så är de flesta av oss människor: istället för att se de stora sammanhangen väljer vi att koncentrera oss på det lilla, det greppbara. Ju mindre en fråga går att göra, desto viktigare blir den för människor. I frågan om dasset skulle man kunna gå ännu djupare och börja diskutera vilken typ av färg som ska användas, vilken blå nyans, vilken dag det ska målas, vem som ska måla det, vilken sorts pensel som ska användas. Nån jäkel skulle bli kränkt om man inte började måla dörren först, nån annan skulle bli upprörd om det inte användes roller. Men ingen skulle längre tala om kärnkraftsverket.
Till top