Nytt på DVD: Jurassic World

Film / Permalink / 0
Jurassic World

Det har blivit dags att gjuta liv i Jurassic Park-konceptet igen och därför kommer nu en fjärde film där det byggts en nöjespark med en massa framavlade urtidsödlor. Grundkonceptet är ungefär detsamma som i föregångarna: människan leker Gud, något går fel och dinosaurierna börjar döda folk. Inget nytt på den fronten. Men det finns såklart skillnader i detaljerna.
Denna gång har forskarna avlat fram en super-skräcködla för att parkbesökarna kräver ständig förnyelse. Filmens hjälte (Chris Pratt) har även lärt sig att domptera några raptorer, vilket han ska få nytta av senare i filmen. Här finns även en motvillig romans, lite syskonkärlek, lite familjekonflikter och klassiska filmsvek, men strunta i filmens mänskliga historier, de är torftigt skildrade och tillför egentligen ingenting. Här är det fullt fokus på dinosaurierna och deras vilda framfart.
Det finns antydningar till samhällskritik, men den får snart stryka på foten för fartfylld action och tuffa effekter. Filmen hade blivit bättre om tankarna kring etik och kommersialism hade dragits längre, men "Jurassic World" funkar ändå bra som en storvulen popcornrulle. I mitt tycke är det den bästa av uppföljarna. Den stora bristen ligger snarast i att den känns så fantasilös, till nästa film (som garanterat lär komma) får de gärna hitta på en ny vinkel, en ny miljö eller något annat som bryter mönstret.

2/5
Till top