Söndagsintervjun: Lotta Lexén

kultur / Permalink / 0

 

 

(Kommentar: Den här intervjun med Motalaförfattaren Lotta Lexén gjordes i våras. Uppföljaren har ännu inte kommit, men hon jobbar på den.)

Motalatjejen Lotta Lexén romandebuterade förra året med sin bok "Genom dig". Nu arbetar hon på uppföljaren som beräknas komma ut efter sommaren.

 

Många debutanter har närt sin författardröm i många år och fyllt collegieblock och worddokument med en mängd skisser och anteckningar innan det till slut blir en bok, men för Lotta startade allt med några ord från sonen.

- Jag är ingen byrålådsförfattare, utan "Genom dig" var det första jag skrev. Jag började skriva väldigt oväntat och plötsligt en kväll. Min son sa "nu doftar det vinter" och sen började jag skriva utifrån det.

 

Lotta skrev hela första sidan innan hon stannade upp och började att fila på ett synopsis. Skrivandet gick oväntat enkelt, och hon beskriver det som att karaktärerna skrev boken tillsammans med henne. Boken är en spänningsroman där läsaren får följa 21-åriga Hanna Branders sökande efter en brutal mördare, en försvunnen flicka och sitt eget förflutna. Hon tar hjälp av sin bästa vän Lisen, men nästlar sig också in i polisens utredningar och i den färgstarka journalisten ”Kräkan” Karlbergs jakt på förövaren. Mitt bland mord och försvinnande dyker också Daniel, hennes enda kärlek, upp. Och parallellt får man även följa 18-åriga Sara som sitter inlåst i ett fönsterlöst källarrum fyllt med gosedjur och volangkjolar.

 

Utspelas boken i Motala?

- Mjaa...jag kan önska i efterhand att jag placerat den mer tydligt geografiskt, men jag valde medvetet att låta boken få en vag geografisk placering. Jag ville att den skulle kunna utspela sig varsomhelst där det finns ett universitet och en stad av en viss storlek. Man kan säga att boken utspelar sig i ett halvt påhittat Linköping. I bok två är jag tydligare med att placera den i Linköping, men fortfarande med ganska mycket hittepå.

 

Hur går arbetet med nästa bok?

- Jag har kommit ungefär halvvägs, den går mycket långsammare att skriva än den första. Jag har klivit ner i bloggträsket och vältrar mig där, så jag får ut en del av min skrivarlust i bloggen.

- Bok två är en uppföljare med samma huvudpersoner som i "Genom dig". Den första boken avslutades med en del frågetecken kring huvudkaraktärens förflutna och i den nya boken hoppar jag mellan dåtid och nutid för att nysta i det. Jag räknar med att den är klar i sommar och kan komma ut tidigast i höst.

 

Fakta Lotta Lexén

Yrke: Gymnasielärare och författare

Född: 1970

Bor: Motala

Familj: Man och två söner

Bibliografi: "Genom dig" 2014

Hemsida: http://www.lottalexen.se

Till top