Söndagsintervjun: Night

kultur / Permalink / 0

 

 

(Kommentar: Denna intervju har några månader på nacken...)

Linköpingsbandet Night lirar klassisk hårdrock och släppte 2013 sitt självbetitlade debutalbum. Nu är uppföljaren "Soldiers of time" ute och visar fler sidor av bandet.

 

Grunden i Night är kärleken till det tidiga 80-talets klassiska hårdrock. Den delas av gitarristen Calle Englund, basisten Sammy Ouirra och sångaren Oskar Andersson, och hörs tydligt i bandets musik. För närvarande har gruppen ingen fast trummis. På den nyinspelade skivan spelade Martin Hjertstedt från Pg. Lost, och på den kommande turnén anlitar man Henrik Petersson från bandet Screamer, som även lirade på förra turnén.

 

Night bildades 2011 och släppte två singlar innan debutalbumet "Night" 2013. Karriären tog bra fart direkt, inte minst tack vare att bandet fick vara förband till Linköpingskollegorna Ghost. Bandet har redan hunnit med uppåt hundra spelningar, varav de flesta varit utomlands på senare tid. Förra året gjorde de bara tre spelningar i Sverige, två i Norrköping och en i Linköping, på Lights Out Fest i november. Men nu är det dags att tillfredställa hemmafansen, för den 27-28/3 anordnas en festival på DOOM i Linköping där Night även passar på att släppa sin nya platta.

- Egentligen började festivalen med att vi och Nocturnalia skulle ha releasefest för våra skivor, sen växte det till en festival, berättar Calle.

- Lights Out var mer som en konsert, nu är det många Gaphalsband som lirar, så jag tror att det är mer folk som uppskattar vår musik, säger Oskar.

 

Debutalbumet spelades in live på fem dagar, inför uppföljaren skrev bandet 25 låtar varav elva kom med, och jobbade i studion i ett par veckor. Bandet beskriver det som en mer genomtänkt, fast ändå spontan inspelning.

- Första skivan var klassisk hårdrock och visade var vi kom ifrån. Men dels är det inte kul att spela in samma skiva igen och dels har vi gått vidare och fått nya inspirationskällor. På första skivan tog vi de låtar vi hade och spelade in, nu har vi mer skrivit en skiva. Vi lade ner mycket mer tid på allt och det märks på resultatet, säger Oskar.

- Det är fortfarande hårdrock men inte stencilerat efter en viss stil. På den nya skivan har vi inte haft några gränser. Vi tycker själva att det är en betydligt bättre skiva musikmässigt än den förra, säger Calle.

- Förhoppningsvis låter det större, vi har inte målat in oss i ett hörn. Många som hört den tycker att det är ett intressantare ljudlandskap, säger Sammy.

- Vi har till och med akustiska gitarrer och en ballad på den här skivan, säger Calle.

 

Vad har ni för förhoppningar på skivan?

- Vi hoppas den kommer ut bättre utomlands, och inte bara i Tyskland utan även i andra länder. Så vi kan turnera mycket. Den här gången kanske folk vet vilka vi är, det gör nog saken lättare, säger Oskar.

 

Och många spelningar är redan bokade. Förutom releasepartyt väntar under våren en veckas turné i Tyskland och därefter en del ströspelningar i Sverige. Under våren och sommaren kommer bandet även att spela på en del festivaler, och fler gig lär tillkomma.

- Vi vill fortsätta på den här banan som vi har på den nya skivan. Som musiker strävar man efter perfektion hela tiden, säger Calle

- Vi jobbar hårdare nu, sen får vi se var det hamnar, säger Sammy och erkänner skrattande att han drömmer om världsherravälde.

Till top