Söndagsintervjun: People

kultur / Permalink / 0

(Kommentar: Denna intervju gjordes strax efter Peoples förra spelning på Palatset. Nu har jag bokat dem igen och de lirar den 7/11)

 

Mer People åt folket!

I Peoples värld är rockmusiken cool och peakade på 60-talet. Nu har Linköpingsbandet en laddning nya låtar färdiga och är redo att börja sin resa mot toppen.

 

People startade i september 2013, då med en annan trummis. I augusti 2014 tog Konrad Annerud över trumstockarna och nu verkar det som att alla bitar har fallit på plats.

- Nu känner jag att vi har den perfekta uppsättningen för att bli bäst i Sverige, till att börja med, säger sångaren och frontfiguren Philip Gätje som många menar är Linköpings motsvarighet till Liam Gallagher både vad gäller utseende, sångstil och scenspråk. Under spelningarna brukar han både röka cigaretter och sparka omkull mikrofonstativ. En skillnad är dock att han inte har någon brorsa i bandet att slåss med. Tvärtom är People en tätt sammansvetsad kvintett.

- Vi funkar jäkligt bra ihop, både som band och privat, säger basisten Alexander Palmqvist.

- Alla är inne på samma grej när det gäller mål och musikstil, säger Konrad.

-  Vårt band bygger på att vi är polare. Det är enklare att göra det man vill då, istället för att det blir: nu får du ett bassolo för att du ska få kul. Grejen med det här bandet är att vi vill starta en fest, vi är bra på att skapa energi, säger gitarristen David Elliot.

 

I sättningen ingår även gitarristen och bakgrundssångaren Kalle Andersson. De är medvetna om att namnet People är svårgooglat, men det utstrålar också en viss attityd.

- Det krävs att man blir stor om man heter People, menar Konrad.

- Och så är det gött att inte heta något med "The", säger Philip.

 

Hittills har Linköpingsbandet lagt ut tre låtar på nätet och haft ett antal spelningar i Linköping, två i Stockholm och en i Funäsdalen. Just nu arbetar de på nytt material. De har spelat in två låtar som ännu inte släppts, samt håller på med tre nya inspelningar, varav en är en låt som varit med ända från starten och två är relativt nya.

- Vi håller på hela tiden och gör låtar. Förhoppningsvis får vi spela in på Abbey Road så småningom, säger David.

- Planen är att släppa de nya låtarna i juni, skicka runt dom och komma ut och spela i de större städerna, säger Philip.

- Vi vill komma iväg och lira, men har bara haft tre låtar uppe, så det har inte varit så mycket att komma med, säger David.

- Det är det vi vill just nu, spela så mycket som möjligt på bra ställen, säger Alexander och avslöjar att People planerar en kupp när Musikhjälpen kommer till stan i december. Får de inte medverka i Musikhjälpen ska de helt sonika klättra upp på burens tak och lira istället.

 

Kanske som en slags hommage till The Beatles klassiska spelning på skivbolaget Apples tak 1969? De brittiska legendarerna är tillsammans med band som Velvet Underground och The Doors några av Peoples favoriter.

- Jag lyssnar mest på 60-tal, men även på The Strokes, Arctic Monkeys och annan modern musik. Men jag tycker inte vi låter särskilt mycket 60-tal. Vi vill bara vara ett bra rock´n´rollband säger Philip som gör bandets låtar, och lägger till:

- People är en motreaktion mot all skit som finns därute.

 

Text: Tobias Pettersson

Till top