Jakten på Karl-Oskar Del 3

Resa / Permalink / 0
Tror jag har börjat få upp ett spår på Karl-Oskar och Kristina. Jag har nämligen tagit mig från Wisconsin till Minnesota via Great River Road, som är en väg som går utmed Mississippi. Rätt fin körning, men annars har det mest varit jobbigt. Dels är det vägbyggen ÖVERALLT, dels är vägarna dåliga (vilket kan förklara vägbyggena) och dels är det en jäkla trafik. Jag har bilat i USA tre gånger tidigare men jag kan inte minnas att det varit så jäkla packat med bilar tidigare som det är här uppe.
Första stoppet var La Crosse (ovan) där jag skulle kolla in stans historiska centrum, men hamnade mitt i nån slags Oktoberfest som fyllde gatorna. Det verkade rätt oorganiserat och var en slags blandning av stadsfest, bakluckeloppis och allmän lördagsfylla. Kulmen nåddes redan kl 14, då var folk dyng och verkade dra sig hemåt.
Det är mycket Oktoberfesttema i de här trakterna, vilket förmodligen beror på att de inte bara var många svenskar som utvandrade hit utan även väldigt många tyskar. Det märks även i att det är amishområde. Ska utforska det mer om några dagar.
Nästa stopp var Winona, och nu måste jag återigen dra upp mitt komplicerade förhållande till tidningen Vagabond. Denna resa är delvis inspirerad av ett resereportage de gjorde i nr 6/13, och där var Rockford och Winona två av städerna som det tipsades om. Rockford var som bekant en helt deprimerande stad och Winona var inte mycket bättre. "En av USA:s rikaste städer med en hel del fina hus" skrev chefredaktör Tobias Larsson om den sistnämnda. Var då, undrar jag. Winona var, tillsammans med Rockford, en av de sorgligaste och mest nedgångna städer jag sett.
Då var Wabasha en bit bort betydligt trevligare.
Där pågick också nån slags Oktoberfest förresten, i kombination med att stan var Halloweensmyckad. Jag har ju varit i USA/Kanada några gånger nu, och brukar alltid välja den här tiden på grund av: 1. Det är fortfarande varmt. 2. Det är Halloweentider. 3. Det är Fall Foliage-säsong. Och nu kan jag lägga till Oktoberfest-säsong också, åtminstone i dessa trakter.
Imorrn tänkte jag dra en piss i Mississippi...som ni ser här.
Sen kom jag till Stockholm och nu kände jag tydlig vittring av Karl-Oskar och Kristina...
Det är i princip bara en gatukorsning med max 20 hus, men de har ett museum, en hantverksbutik och lite annat.
Har haft Florence + The Machines låt "Ship to wreck" i huvudet ända sedan jag lämnade Chicago. Men nu börjar istället "Du måste finnas" att ta över...
Sen avslutades dagen i Red Wing. Hittade ett lokalt bryggeri nära hotellet och var så inspirerad av dagen att jag beställde deras Oktoberfestpizza (med korv, nån slags ölsås - och popcorn!) samt tillhörande öl. Nu har det blivit så mycket öl att jag snart får börja köra Minnesotamodellen...
Ein prosit der gemütlichkeit!
Till top