Krogkrönika, november

På jakt efter bra burgare

Nästan alla restauranger har hamburgare på menyn. Ändå är det svårt att hitta burgare som håller måttet. Varför är nivån så låg på landets vanligaste restaurangrätt?

På senare år har intresset för hamburgare verkligen rakat i höjden. På nätet finns mängder av bloggar, recept och betygssidor. Folk åker runt och testar hamburgare och det öppnar ständigt nya restauranger som specialiserat sig på just hamburgare. I Norrköping har vi Burgers & Bangers och Askens Burgarbar som två exempel på det och i Linköping finns Beer & Burger och nyöppnade Taket. Åker man till Stockholm kryllar det av nischade burgarställen och ett av dem är välkända Flippin´ Burgers, som efter sin start 2012 satte en ny standard för svenska hamburgerrestauranger. Sedan dess har hamburgare varit den kanske hippaste maträtten i landet

Därför är det så märkligt att de flesta krogar helt väljer att ignorera det ökade intresset och de höjda kraven hos dagens matgäster. De fortsätter att servera sina frysta, industriellt tillverkade och långväga fraktade köttpuckar utan skam i kroppen och tror sig komma undan med det. Nu är det hög tid att vi konsumenter på allvar säger nej till grå, pressad, köttsmet och istället gynnar de ställen som satsar på kvalitetsburgare.

Hamburgare är världens enklaste maträtt att laga, så jag vet inte vad krogarna har för svepskäl för att servera sina undermåliga produkter. I princip handlar det om att ta en näve nötfärs, forma den till en biff och lägga på grillen. Placera den mellan två skivor gott bröd och addera lite garnityr. Det borde alla klara, ändå misslyckas så många.
Man kan finjustera detaljer som färsfibrer, fetthalt, stekning och komposition men i grund och botten handlar allt om bra råvaror och respekt för maträtten.

En undermålig hamburgare brukar man enkelt kunna genomskåda bara genom en hastig blick. Det brukar räcka med att titta på brödet och pommes fritesen, som snabbt avslöjar väldigt mycket om kockens ambitioner. Är brödet bra håller oftast även köttet hög kvalitet, får man hamburgerbröd från ICA ger det en tydlig fingervisning i andra riktningen. Samma sak med pommes frites, där man ofta får en smak av oengagemang redan innan man stoppat dem i munnen.

Enda sättet att få svenska krögare att upphöra med att servera usla hamburgare är att vi matgäster slutar köpa dem och istället går till restauranger som satsar på kvalitet. Ett sätt att hitta bra burgarställen är att gå in på Sveriges största burgarsajt Burgerdudes.se där man kan få många bra tips. För det finns få saker som slår en riktigt god hamburgare.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0