Musikkrönika, november

kultur / Permalink / 0
Kan poptexter stå fria?

Bob Dylan tilldelades årets Nobelpris i litteratur, och det väcker frågan om man verkligen kan bedöma poptexter som självständiga verk, fristående från musiken. Svaret blir ett rungande...nja.

Efter Astrid Lindgren är nog Bob Dylan den person som det tjatats mest om borde tilldelas Nobelpriset i litteratur. Och nu när han har tilldelats det var det tydligen också fel. Det ska fan vara Nobeljury i det här landet.

Att juryn inte endast belönar episka författare är inget nytt, bland tidigare pristagare finns såväl sakprosa som poesi och dramatik, och att då tilldela en vissångare priset borde inte uppröra någon. Det muntliga berättandet är den äldsta formen av berättande och ordet lyrik kommer från att texten ursprungligen framfördes kompad av lyra. Men kan verkligen sångtexter bedömas helt fristående från musiken? Är det inte i själva verket Bob Dylans musik de belönar? Motiveringen är sedvanligt luddig och talar om att Dylan "skapat nya poetiska uttryck inom den stora amerikanska sångtraditionen", vilket inte ger någon större ledtråd om hur juryn funderat.

Men strunta i Nobelpriset, frågan är större än så. Nobeljuryn får väl ge priset till vem de vill, det är därför det finns en jury. Skulle vinnaren utses genom en omröstning hos svenska folket skulle Astrid Lindgren vinna varje år. Eller möjligtvis Zlatan.

Så kan sångtexter bedömas som fristående verk, oberoende av musiken? De flesta artister tycker inte det, de menar att text och musik verkar i symbios och inte går att skilja från varandra. De hänger ihop och gör att ett plus ett blir tre. Separerar man de två och bedömer dem var för sig går något essentiellt förlorat.

Andra, inte minst bokförlag, menar att texter har ett egenvärde och visst kan avnjutas fritt från musiken. En mängd artister har genom åren gett ut sina texter i bokform, bland annat Kent, Lars Winnerbäck, Annika Norlin, Ola Magnell, Nick Cave och Patti Smith. Så kanske kan sångtexter i sina bästa stunder vara en konstform som står på egna ben?

Bra låttexter kan vara vackra, intelligenta, välformulerade och tankeväckande, precis som all form av lyrik. Men sångtexter är inte romaner och bör inte jämföras med det, precis som man inte jämför poesisamlingar med romaner. Så ja, sångtexter har ett eget värde, men det värdet mångdubblas när texten framförs i kombination med rätt musik.
Till top