Söndagsintervjun: Amplified

kultur / Permalink / 0
Amplified - ösrock med glimten i ögat

Norrköpingstrion Amplified skippar sitt vanliga singelsläpp och satsar istället på ett julmedley i december. Sedan åker de till Zagreb för att rocka röven av kroaterna. Och på sin önskelista till Tomten står det: ännu fler spelningar under 2017.

Grunden till Amplified lades när killarna, som idag är 25, 27 och 27 år, gick på gymnasiet. Men det var 2012 som det nuvarande bandet fann sin form och tog sitt namn. Sättningen består av Jakop Kallenbäck på bas och sång, Todd Kling på trummor samt Johan Karlsson Lobos på gitarr och "bröl". Musiken beskriver de som "ösrock".
- Vi kan vara de som myntat den genren, säger Todd.

Musiken må vara hård och ösig men medlemmarna är avslappnade och brukar exempelvis släppa en humoristisk promovideo inför varje gig. En återkommande karaktär är "Rocker dude", en stentuff rockare som åker båge, tar sig i skrevet och räddar världen med rockmusik.
- Vi försöker göra allt med glimten i ögat. Foo Fighters är en förebild. Det avspeglas kanske inte i musiken, men vi inspireras av dem när det gäller trovärdighet och att vara sig själv, säger Johan.

När det gäller rent musikaliska förebilder nämner Amplified band som Offspring, Danko Jones och The Hives. Under de två senaste åren har det lossnat på spelfronten och bandet har giggat ett flertal gånger i både Linköping och Norrköping, i Stockholm, Nyköping, Riddarhyttan samt två gånger i Finland. Närmast på spelschemat står Club Peking 3/12, Zagreb 14-18/12 och Varberg i april. Och de tänker leverera bra framträdanden.
- Vi vill att det ska vara en show när vi spelar, säger Jakop.
- Vi känner oss trygga på scenen och har fått en del komplimanger att det syns att vi har roligt när vi spelar, säger Johan och fortsätter:
- Målet är att ha fler gig för varje år. Nu har vi i snitt en spelning per månad. Nästa steg är att få kontakt med nån bra bokare för att se om man kan komma in på festivaler och större klubbar.

Hittills har bandet släppt två EP:s och tre singlar som finns att streama på Spotify. Upplägget med singlarna har varit att de släpper en låt varannan månad med en video till.
- Nästa planerade släpp skulle vara nu i december, men vi skjuter på det eftersom vi ska iväg till Zagreb. Istället släpper vi ett julmedley, säger Johan.
- Vi skrev ett medley på så många jullåtar vi kom på. Från början skulle vi livestreama, men det blev en video istället, säger Jakop.

Vilken är den bästa jullåten?
- "X-M@$" med Corey Taylor, enas bandet om.
- Eller "Gläns över sjö och strand". Den spelas baklänges på första låten på första Ghost-skivan, säger Todd.
Till top