Krogkrönika, januari

Konsten att döpa en krog

Att öppna en krog kräver många beslut. Man ska hitta en lämplig lokal, välja en matinriktning och anställa personal. Men den riktiga utmaningen är att komma på ett bra namn på stället. Det är svårare än vad man tror.

Nu kanske vi inte ska överdriva. Oftast är det inga konstigheter, utan de flesta krogar har fullständigt normala namn. Det kan handla om namn med koppling till ägaren, i stil med "Svennes grill", eller ett namn som anknyter till platsen, typ "Storgatan 43". Men vanligast är nog restaurangnamn som på ett eller annat sätt berättar om ställets matinriktning och stil. Bara genom att se namnet kan man enkelt lista ut om det är en kinakrog, en engelsk pub eller tapasrestaurang. Exempelvis har pizzerior ofta anspelningar på Italien och sportbarer något amerikanskt eller idrottsrelaterat i sina namn. Men ibland ser man krognamn som får en att studsa till.

Ett lite udda restaurangnamn är exempelvis Pizzeria 1000 Hallå i Malmö, som dessutom överraskar genom att inte ha pizza på menyn.
Ett annat roligt snabbmatsnamn är Kebabnekajse i Umeå, som naturligtvis är ett kebabställe men ligger 70 mil från den berömda bergstoppen.
I Västervik ligger thairestaurangen Thai Hoa, som får gästerna att dra på munnen, även om det kanske inte är riktigt politiskt korrekt.
En annan thairestaurang är Timeout i Malmö. Ett namn som inte känns särskilt märkvärdigt - tills man uttalar det på skånska.

I Stockholm kan krogarna heta lite vad som helst. Där finns ställen med namn som Råkultur, Man in the moon, Regissörsvillan, Tvärsöver, Och himlen därtill..., En ful och en gul, Halv trappa plus gård, Käk och Djuret. Även om namnet är lite udda så är de åtminstone lätta att uttala. Då tror jag fler gäster har problem med en restaurang som Cevicheria Aji y Ajo.

Och när det gäller just uttal kan det ibland bli riktigt fel. I Montreal öppnades en restaurang som hette Fukyu Bar à Sushi. Enligt ägarna döptes stället efter en specifik typ av japansk kampsportstil, men det var inget som blidkade de lokala myndigheterna som tvingade restaurangen att stänga på grund av att namnvalet utmärktes av "dålig smak".

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0