Musikkrönika, januari

Lokalbanden måste bli proffsigare

Vad är det som skiljer de band som lyckas från alla de som aldrig tar sig längre än spelningar på den lokala rockklubben? Ja, en viktig skillnad är graden av professionalism.

Många lokala rockband drömmer om "det stora genombrottet". Ändå gör de väldigt lite för att det verkligen ska ske. De hoppas att det liksom ska komma av sig själv. Men jämför man de lokala artister och band som lyckats att slå igenom på riks- eller till och med internationell nivå så är en gemensam och återkommande faktor att de tar sitt musicerande på allvar. De har insett att det krävs mer än att bara repa ihop några låtar, spela in dem i studio och ge sig ut och lira.

I grund och botten hänger allt på låtarna. Har man inte bra låtar kvittar det hur mycket man anstränger sig med allt runtomkring. Därför är det konstigt att de flesta band lägger så lite tid på sina låtarrangemang. En låt är inte färdig bara för att man har lyckats kombinera vers, stick och refräng i rätt ordning, utan den måste arrangeras också. Har låten en hook? Vilket tempo ska den ha? Ska det vara stopp, tonartshöjning, solo, stämsång, handklapp? Genom att arbeta genom sina låtar ordentligt kan band lyfta sin musik flera nivåer.

Men det handlar inte enbart om hur banden låter, det handlar om att vara proffsig i varje detalj. Att en rockbandssångare sjunger upp innan ett gig kan låta som en självklarhet, men är snarare ett undantag bland lokalband. Till och med en så grundläggande sak som att komma i tid till soundcheck och spelning kan vara svårt för många. Några andra tips som band borde tänka på: ta egna pressbilder som media och arrangörer kan använda sig av, skaffa en ordentlig hemsida, boka inte in spelningar för tätt i samma stad, hjälp arrangörer att dra folk till era spelningar, ha med er rätt utrustning till giggen och tänk igenom er scenklädsel.

Den sista punkten ingår i begreppet scenframträdande, något som många band verkar strunta blankt i. De går helt sonika upp på scenen i jeans och t-shirt och bränner av sina låtar rakt av utan att lägga en tanke på hur de uppfattas av publiken. Jag menar inte att alla band ska göra en scenshow à la KISS eller U2, men det bör åtminstone finnas någon form av tanke bakom uppträdandet. Ska ni göra entré till ett intro? Har ni en backdrop? Har ni koll på var strålkastarna sitter?
Att musiken ska vara välrepad är såklart en självklarhet, men band bör även tänka på låtordningen för att skapa en dynamik i framträdandet. Och ska man ha mellansnack bör det planeras i förväg. Det är egentligen inga konstiga saker, men det är just detta som skiljer band som lyckas från de som inte gör det.

Det handlar om att "sätta en show". Alla större band som ska ut på turné ägnar sig åt produktionsrep där de planerar sitt uppträdande och finslipar detaljer. Det borde även lokalband göra, även om det bara handlar om en handfull spelningar på fritidsgårdar, privatfester och lokala rockklubbar.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0