Närmare Gud sista dagen i La Serena

Resa / Permalink / 0
Under gårdagen gjorde vi inte särskilt mycket, men idag var vädret betydligt bättre och gjorde att vi fick ändan ur vagnen. Vi började med att åka till grannstaden Coquimbo (som sitter ihop med La Serena) för att kolla "Det tredje millenniets kors" som står högst upp på en kulle och syns över nejden.
Hela området är fullt med massa Jesusstatyer och kan sägas vara en blandning av lika delar kyrka, sevärdhet och utsiktstorn.
Vi tog hissen upp i det 93 meter höga korset...
...och där fick man en fin vy över La Serena (längst bort) och Coquimbo närmast nedanför. Vårt hotell ligger ungefär längst bort på stranden.
Sen hann vi även med en stund vid poolen innan det var dags för kvällens stora äventyr.
Vi hade bokat in oss på en observatorietur (den som blev inställd dagen innan pga dåligt väder) så det kom en buss och hämtade oss och sen bar det upp i bergen på slingriga serpentinvägar.
Vi gjorde ett stopp i Andacollo som har en helig staty av Jungfru Maria...
...och sen kom vi till rymdobservatoriet Collowara.
Chile är världens centrum för stjärnskådning och bara i området kring La Serena finns det 15 observatorier, varav fem är riktiga forskningsanläggningar som inte tar emot turister. 2026 (tror jag det var) kommer Chile att få världens största teleskop som kommer att vara 35 meter i diameter.
Tittar ni noga så ser ni en vit plutt mitt i bilden. Det var ett av de där "riktiga" observatorierna och låg några berg bort från oss.
Vi började med en Pisco Sour och tittade på solnedgången i väntan på att det skulle bli mörkt. Sen blev det även en filmvisning - och under den fick vi vara med om en liten jordbävning! Vi märkte den dock inte, men chilenarna som är vana kände av den.
Vi fick titta i tre olika teleskop. Det första var det här (ovan) som vi tittade på månen i.
Sen provade vi det här, där vi bland annat tittade på en nebulosa i Orion. Och så lärde vi oss navigera efter Södra Korset.
Sen kom Stora Kanonen inne i tornet på observatoriet där vi bland annat kikade på ett kluster av 100 000 stjärnor, varav flera var blå och röda varför det kallades "Smyckesskrinet".
En riktigt bra kvällsutflykt! Imorgon lämnar vi La Serena och drar oss söderut igen.
Till top