Krogkrönika, juni

kultur / Permalink / 0

 

Nej tack till en vacker död stad

 

Sommaren är här, och med den det levande utelivet. Som ett brev på posten kan man då räkna med att även klagomålen sätter igång. Men en levande stadskärna kan aldrig vara tyst och stillsam - så vänj er, surpuppor.

 

Jag skulle tro att i princip varenda krögare i landet någon gång råkat ut för en klagande granne som stört sig på ljudvolymen eller stöket utanför entrén. Det sker inte bara på sommaren, men det är under de varma månaderna som klagandet tilltar i takt med att uteserveringarna öppnar och utomhusevenemangen ökar.

Många konflikter går att lösa genom samtal, men det finns alltid några gnällspikar som tycker att de har rätt till total tystnad trots att de bor mitt inne i centrum. Men tyvärr, jag har en tråkig nyhet - det har ni inte.

 

Det är mänskligt att störas av höga ljudvolymer, men det är ingen mänsklig rättighet att ha en knäpptyst lägenhet en lördagskväll om man bor i city. Det är inte, och ska inte vara, tyst i en stadskärna. Tvärtom ska en stads centrum vara full av liv och rörelse. Ju mer desto bättre. Flyttar man till centrum så får man räkna med skrålande studenter, dunkande bastoner från nattklubbar, sorl från uteserveringar och allmänt gatuliv. Accepterar man inte det är det bara att flytta till en annan stadsdel, en förort eller ut på landet.

 

"Även vi som bor centralt har väl rätt att ha tyst om kvällarna". Nej, det har ni inte. Det samhälleliga kontraktet för en stadskärna är att det inte bara är tillåtet utan även uppskattat med folkliv dygnet runt. Ställer du inte upp på den samsynen har du inget i city att göra.

"När jag flyttade hit 1964 fanns det ingen nattklubb i källaren. Jag var här först och ska inte behöva flytta". Det kanske inte fanns just en nattklubb, men det fanns garanterat ett centrum. Och i vilket fall spelar det ingen roll, en stad förändras och det är bara att acceptera, för det gör alla andra.

"Kan verkligen fyllebråk och en trummis som soundcheckar räknas som acceptabla stadsljud?". Ja. Man får ta det onda med det goda. Vill vi ha en levande stad med restauranger, konserter och folk i rörelse (och det vill de flesta) så ingår det även mindre angenäma ljud.

 

Stadsfestivaler, gatumusikanter, pubar, torghandel, rockklubbar, lägenhetsfester, karnevaler, uteserveringar, biltrafik, snabbmatställen, konserter, parkaktiviteter, idrottsevenemang och människor i allmänhet ger ifrån sig ljud. Vänj er vid det eller flytta. Det är väl just på grund av dessa företeelser man väljer att bosätta sig i centrum? Det enda ljud som borde förbjudas i stadskärnor är det högljudda klagandet från sura festdödare.

Till top